Er piratkopiering av musikk skadelig for musikkbransjen?

Jeg driver selv et plateselskap og forstår godt at mange blir provosert av alt man hører i media om nedlastigssider. Folk laster ned nesten alt som finnes tilgjengelig på nettet uansett om det er gratis eller ikke, men er dette virkelig så dårlig for platemarkedet? Jeg tror all den dårlige omtalen i media er årsaken til at mange ser mørkt på disse tjenestene.

Dagens nedlastingssider har stor skyld i at markedsføringen til mindre og større artister er blitt enklere. Det har aldri vært enkelt å selge musikk uten et større varemerke, men ThePiratebay, Torrentz.com og andre pirat-nettsider har gjort det mulig å spre musikken sin ut i verden.

TONO.no sørger for at du får betalt!

Det er ikke bare salg av musikk som gir penger og dette er noe platebransjen ikke snakker så mye om. Bare radiospilling alene gir millioner i kassen. NRK f.eks. betaler flere kroner for å spille av 1 låt på radioen. Spiller de en av dine låter over 3 ganger om dagen i 2-3 måneder kan du vente deg 1-2000kr i utbetaling, om du er medlem av TONO.no.

Da kan du selv regne litt på dette om din sang er listet på radiokanaler over hele verden. Og skal man dra dette ut litt så skal man i utgangspunktet betale bare man bruker heismusikk i et hotell, spiller musikk på en uteplass eller generelt spiller musikk på et offentlig sted. Dette er bare NOE av det som gir penger når du er produsent eller artist.

Så, er det egentlig så vondt at musikken til de største plateselskapene blir gjort tilgjengelig på nett? Nei, sprø du meg. Hadde min musikk blitt lastet ned verden over via piratkopieringssider ville jeg sett på dette som en positiv spredning av musikken. Jeg sender til og med ut musikk til flere DJ’s i hele skandinavia (ca 450 stk) på hver utgivelse via mitt selskap, gratis! Det å gjøre musikken tilgjengelig gjør at den enklere kommer på radio, tv, nettradioer, YouTube o.l., noe som igjen fører til både salg, tilbakemelding, live-gigs, større varemerke eller andre lignende positive ting.

Mange artister har egne eller innleide team som sender ut kjendissladder låter eller lignende for å skape det media kaller «skandaler», men sannheten er at all PR er god PR. Det er vel noen de fleste har hørt før. Om du ser dette litt på avstand kan du merke det at alle skandaler kommer ut i media på sammne tidspunkt som artisten eller kjendisen har sluppet et nytt album, bok eller hva det nå skal være. Skandaler er verdt enormt mye i platebransjen.

Det er så enkelt som at om du har musikk folk har interesse av så er det en positiv ting uansett om du selger den eller om folk laster den ned