Hva er en H1-tag?

Hver side eller innlegg kan ha flere overskrifter. HTML-koden <H1> brukes vanligvis for tittelen på en side eller et innlegg, og det er den første overskriften som er synlig på en side. Formateringen av en h1 skiller seg vanligvis fra resten av header-taggene som finnes på en side (h2, h3, h4). I dette innlegget vil du lære hva som er en <H1>-tag, hvorfor det er viktig for SEO, og hvordan du skriver en header-tag som er både SEO og brukervennlig.

HTML-koden <H1> er den første header-koden som er synlig på en side. Det brukes til tittelen på en side eller et innlegg. Når den vises i HTML-kode, er H1-verdien omsluttet av <h1></h1>-tagger. For å få teksten til å skille seg ut, er H1-taggen vanligvis formatert annerledes enn resten av sidetaggene. Den enkleste måten å forstå bruken av H1-taggen på er å forestille seg at du skriver en disposisjon av et stort dokument. Hoved-tittelen på dokumentet ditt vil være <H1>, hovedpunktene <H2>, og underpunktene <H3>.

Hvorfor er en H1-tag viktig for SEO?

En av de mest kompliserte oppgavene til søkemotorer er å forstå meningen (konteksten) til en side. For å kunne gjøre det på den mest effektive og raskeste måten bruker de data fra forskjellige signaler. Et av disse signalene er sidetittelen og et annet er H1-taggen. Når du gjennomsøker innholdet på en side, leser søkemotoredderkopper HTML-koden og prøver å identifisere hvilke setninger som er omsluttet av overskriftskoder (h1, h2, osv.). De anser disse som en indikasjon på sideinnholdet. Så ved å bruke nøkkelord i H1-taggen din hjelper du søkemotorer med å forstå hva siden din handler om.

En annen grunn til at overskrifter er viktige for SEO er at de gjør det lettere for brukere å navigere gjennom siden. Brukeren kan med et øyeblikk se hva siden handler om ved å se på H1-taggen. Resten av overskriftene gir et stort hint til brukerne om hva de kan forvente i hver seksjon.

Bruk nøkkelord og kortere overskrifter

Det anbefales sterkt å bruke nøkkelord i overskriftene dine. Hvis du velger å ha en annen tittel og en annen overskrift, kan du bruke hovedsøkeordet ditt i tittelen og et relatert nøkkelord i H1. Det betyr selvfølgelig ikke at du skal krysse grensen og begynne å lage nøkkelordfylte overskrifter. Basert på resultatene av søkeordundersøkelsen din, kan du velge hvilke søkeord du vil bruke. Som en tommelfingerregel er søkeord med lang hale gode kandidater å bruke i H1 og andre overskrifter. Husk likevel at det aller viktigste du gjør når du lager innhold til siden din, er at du lager innhold som mennesker skal lese og ikke en robot. Ha kunder og forbrukere i bakhodet når du skriver – så er du langt på vei.

Ikke gjør overskriftene dine for lange. Bruk korte, men beskrivende overskrifter. Bruk retningslinjene for samme lengde som sidetittelen, dvs. mindre enn 65 tegn. Hvis du trenger å gi en lengre beskrivelse, kan du bruke en kort overskrift og deretter fet tekst for å gi mer informasjon.