Streaming, eller strømming som det heter på norsk, er noe de aller fleste av oss kjenner veldig god til. Vi bruker det på telefonen vår når vi ser på videoer på Youtube, og vi bruker det når vi strømmer lydbøker, podkaster eller filmer og serier på PC-ene våre. Det er rett og slett noe som har blitt en då integrert del av hverdagen vår at vi nesten ikke tenker på det lenger. Men selv om vi kanskje ikke tenker så mye på det, er det likevel noe vi må aktivt stilling til. Det er nemlig absolutt ikke billig, så det å finne riktig bredbånd er viktig. I denne artikkel skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om strømming.
Vi bruker mobilen vår og PC-en vår til å strømme hver eneste dag. Enten det er mens vi hører på podkaster på vei til jobb eller når vi synker ned i sofaen etter en lang dag på jobb for å se på en serie eller en kamp der vi har spilt på odds. Men hva er det egentlig?
Hva er strømming?
Strømming er kort fortalt “overføring av data fil en eller flere mottakere” og vi kjenner det i forhold til alt vi ser live på telefonen eller PC-en vår. Dette er filmer, serier, musikk, podkaster og alt mulig annet. Det er noe vi pleide å bruke radio og Tv til før i tiden, og strømming er virkelig noe som har gjort det mye enklere for oss å integrere media i hverdagen vår på en enkel og grei måte der vi ikke lenger er begrenset av programmet.
Strømming har introdusert en helt ny måte å følge media på, og dette er ikke noe vi kommer til å gå tilbake fra, for det er virkelig noe som har revolusjonert måten vi bruker media på, uansett hvilken enhet vi velger. Under skal vi se litt nærmere på noen av de aller mest populære strømmetjeneste innenfor de forskjellige kategoriene.
Strømmetjenester for filmer og TV-serier
Mange strømmer TV-kanaler, serier eller filmer. De mest populære i Norge er de følgende plattformene:
- NRK
- TV2 Sumo
- Netflix
- HBO
- Viaplay – Prøv 1 uke gratis
- Youtube
Strømmetjenester for musikk
Mange strømmer musikk i dag og de mest populære i Norge er de følgende plattformene:
- Spotify
- Apple Music
- Tidal
- ITunes
- Google Music
Strømmetjenester for lydbøker og podkaster
Strømmetjenester for lydbøker er kanskje de minst kjente, men også her vokser det seg frem et stort og spennende marked for de som elsker bøker, og ikke minst det at det blir lest høyt slik at man ikke trenger å lese selv. Her kan du laste ned enten hele bøker eller bare kapitler.
Hvis du liker podkaster er de aller mest populære plattformene Spotify og Apple Podcast, men det finnes også flere, som gir deg adgang til masse spennende innhold som vil gjøre det enda mer gøy å ta oppvasken eller gå hjem fra jobb.
Strømming som en naturlig del av hverdagen
I dag strømmer vi mer enn det vi er bevisste om, og fordi strømming har blitt en så naturlig del av hverdagen vår har det også dukket opp i mange andre sjangere der de ikke var før. I dag kan man nemlig til og med strømme ting som pokerspill live. Her er det en liten guide til hvordan du kan velge en trygg nettcasino hvis du for eksempel kan strømme live poker. Når det kommer til ting som dette er det viktig at du velger en trygg plattform – akkurat som du ville hvis du for eksempel skulle strømme filmer eller serier.
Men uansett hvor og hvordan du velger å strømme, så er det noen helt grunnleggende prinsipper som gjelder for alle typer strømming. Det er nemlig stor forskjell på dette, og for eksempel det å laste ned noe. Under skal du få en kjapp oppsummering av noen av de viktigste punktene:
- Strømming er midlertidig og innebærer ikke lagring av data. Du kan derfor bare strømme ting ved bruk av internett, for det er ikke noe du kan laste ned på maskinen din og se senere.
- Du må være koblet på nettet for å strømme. Dette er forklart av punktet over.
- Du har et stort bibliotek du kan velge mellom, noe som gjør at du har mye mer du kan se på når du har lyst til det, sammenlignet med hvis du for eksempel laster ned ting og har begrenset plass på maskinen din.
Fordeler ved å strømme
Det er mange som har tatt imot strømming med åpne armer og dette er det mange gode grunner til. Det er nemlig mye mer fleksibelt enn når man snakker om vanlig TV, serier og andre muligheter. Før kunne man bare se på ting akkurat når de gikk live på TV eller radio, men slik er det ikke lenger. Faktisk er strømming det som har gjort at vi faktisk kan se på akkurat det vi vil, akkurat når vi vil – noe som har revolusjonert den måten vi ser på ting. Begrepet ‘on demand’ er noe vi har stiftet bekjentskap med, og dette er noe som betyr at vi har muligheten til å se på hva vi vil, når vi vil.
Før måtte vi ha masse lagring for å kunne ha et stort bibliotek av ting, enten dette var på dataen vår eller i virkeligheten, men i dag er alt lagret på nett, noe som gjør at vi kan se på akkurat det vi vil uten at vi trenger å laste det ned. Det ligger rett og slett bare klart for at vi kan se på det, uten at det egentlig kreves noe annet av oss enn at vi kobler oss på og velger det vi har lyst til å se. Dette er utrolig smart og ikke minst praktisk.
Før kjøpte man filmer og serier og lydbøker, men i dag er dette basert mer og mer på tjenester der man kjøper abonnementer. Det er selvsagt fordeler og ulemper ved dette, for det er ikke lenger slik at man kjøper noe man kan beholde. Man kjøper rett og slett bare adgangen til biblioteket. Så man kan ikke bygge et bibliotek av ting lenger, men man kjøper rettighetene til å se på det på nett inntil man ikke betaler for abonnementet lengere. Noen tjenester har begynt å selge muligheten til å laste ned ting, slik at man eier dem, men dette er likevel ikke det som er mest populært i dag.
Hva koster det å strømme?
Svaret på dette er noe som avhenger helt av hvilken tjeneste du velger og ikke minst hvor mange tjenester du velger. Det de forskjellige tjenestene har til felles er at de ikke koster så skinnsykt mye, noe som er veldig bra, for det er mange som velger å ha flere tjenester. De aller fleste tjenestene gjør det også mulig for oss å dele med familie, venner eller andre vi bor sammen med, slik at det kan bli billigere å bruke.
Det er i det hele tatt mange gode muligheter når det kommer til dette. Det er også mange strømmetjenester som samarbeider med for eksempel telefonselskaper og tilbyr tjenestene sine billigere på denne måten. Så hvis man ønsker å få adgang til disse tjenestene litt billigere er det absolutt mulighet til dette. Bare tenk litt smart, så kan du ende opp med å spare mye penger på de forskjellige tjenestene.