mandag, april 15, 2024

Slik får du kontroll på egen økonomi

Vi har nok alle opplevd å slite økonomisk i perioder og vet derfor hvor stressende det kan være. Heldigvis er det mye som kan gjøres for å unngå å havne bakpå. Det er også mye som kan gjøres om skaden allerede har skjedd og du sliter økonomisk. Ofte er det bare små justeringer og litt bevissthet rundt egen økonomi som skal til. Les videre for gode råd mot en sikrere, mer stabil økonomi.  

Lag et månedsbudsjett

Det aller viktigste du kan gjøre for å sikre en stabil økonomi, er å lage et månedsbudsjett. I et slikt budsjett fører du inn den totale inntekten din. Da ser du hvor mye penger du har tilgjengelig hver måned. Deretter lager du en oversikt over de faste utgiftene dine – husleieutgifter, mobilutgifter, strøm og mat, blant annet – og fyller inn beløpene du betaler. Når alle utgifter er fylt inn i budsjettet, ser du om du går i minus, eller om du har penger til gode som kan gå til sparing eller kos.

Lån i trange tider

Enkelte ganger er det umulig å forholde seg til et budsjett. Uforutsette utgifter kan dukke opp – en tannlegeregning, et ødelagt kjøleskap eller ny mobiltelefon – og da kan et lån være løsningen. Når det gjelder lån, er dette en vanlig løsning i hele verden, og reglene er stort sett de samme uansett hvor du befinner deg. I Finland har du aktører som lainaverkko.fi, som gir deg usikrede lån på dagen. Det får du også i Norge, men først må du må gjennom en kredittsjekk for å vise at du er betalingsdyktig.

Med et forbrukslån får du låne et visst beløp, som kan brukes til det du vil. I dag kan låneavtalene være ganske gode, men husk å lese vilkårene før du takker ja. Vær spesielt oppmerksom på de paragrafene som omhandler rentene – de effektive rentene, vel og merke. Sørg også for at du vil klare å nedbetale lånet igjen. Ellers gjør du deg selv en bjørnetjeneste og vil på sikt havne i en større økonomisk krise.

Benytt deg av gode tilbud

Ønsker du å spare penger, bør du benytte deg av gode tilbud som dukker opp. Virksomheter konkurrerer seg imellom for å få flere kunder, og derfor får du med jevne mellomrom gode rabatter og bonuser. Dette kan du få uavhengig av om du handler mat, kjøper klær eller spiller på nett. Gjør det derfor til en vane å sjekke kundekatalogen i matbutikken før ukeshandelen samt å handle klær når det er salg. Sjekk også aktører som sportsbonus.net før du spiller på casinoer, så er det penger å spare.

Vær bevisst på egen økonomi

I tillegg til ovennevnte, er det viktig at du er bevisst på egen økonomi. Ikke kjøp en ny bil til 100 000 om du ikke har midlene til det, og ikke ta opp lån om du ikke har råd til å betale tilbake pengene med renter. Har du et bevisst forhold til egen økonomi og tar kloke, gjennomtenkte valg, vil du raskt oppleve at den økonomiske situasjonen blir mer stabil – og bedre.

Latest news
Related news