Tänk på detta innan du införskaffar en sladdlös dammsugare

En sladdlös dammsugare är lättviktig och flexibel allt eftersom du slipper irritationen med att springa runt i ditt hem och leta efter ett uttag till strömkabeln. Med en sladdlös dammsugare kan du istället enkelt och smidigt plocka fram din dammsugare när det behövs rengöras i hemmet snabbt – när du upptäcker brödsmulor på golvet, katthår på soffan eller grus i hallen.

Men funktionerna på dessa sladdlösa dammsugare varierar mellan märken och modeller. Vissa har bättre sugkraft än andra, andra bättre tillbehör och ett batteri som varar längre. För att hitta en perfekt sladdlös dammsugare till dig och ditt hem behöver du därför tänka på några grundläggande aspekter innan du genomför ditt köp. Dessa går vi igenom här!

Välj en sladdlös dammsugare med bra batteri och kapacitet

Det första du måste överväga är dammsugarens driftstid – alltså hur länge batteriet klarar sig. Ju mer kapacitet den har, desto längre kan du dammsuga utan att behöva ladda den.

Vi ser en tydlig förbättring på marknaden av batterier. Kända märken som Bosch, Miele, Electrolux och Dyson följer med strömmen och inkluderar effektiva batterier i sina dammsugare. Idag finns det dessutom en del dammsugare, bland annat Dyson V11, som visar den återstående batteritiden i såväl minuter som sekunder genom en display.

Förutom att välja ett batteri som har bra kapacitet och håller länge är det viktigt att du uppmärksammar batteriets laddningstid. Du vill inte att det ska ta ett helt dygn att ladda batteriet om du behöver den genast för att dammsuga upp smuts och damm som cirkulerar i ditt hem och skapar frustration eller irriterar dig som allergiker.

Överväg hur mycket damm och smuts som behållaren rymmer

Precis som på en klassisk dammsugare försämras sugkraften ju mer damm och smuts som lagras. En dammsugare med sladd rymmer mycket mer damm än sladdlösa dammsugare och behöver inte tömmas lika ofta. Sladdlösa dammsugare har däremot en rätt liten kapacitet på cirka 0,6 liter. Detta innebär att de måste tömmas oftare och även filtren måste rengöras regelbundet.

Om du vet med dig att du kommer tycka att det är jobbigt och irriterande att tömma behållaren ofta ska du överväga en sladdlös dammsugare som rymmer mer än standard-måttet, annars är kanske en standard-dammsugare något för dig istället.

Hur flexibel vill du att din nya dammsugare ska vara?

Traditionella, stående dammsugare med sladd är tyngre och måste anslutas varje gång de ska användas, vilket som gör de betydligt mer besvärligare. En sladdlös dammsugare däremot väger endast omkring 3 kg (allt beroende på modell) och ger dig därför en fullständig frihet till att dammsuga vart som helst – när som helst. Med en sladdlös dammsugare kan du dammsuga områden som du annars inte kommer åt med en vanlig dammsugare, som utrymmen mellan eller under möbler.

Men du bör även tänka på vad din sladdlösa dammsugare ska användas till och hur flexibel du vill att den ska vara. En billig handdammsugare utan sladd är den perfekta lösningen för dig som vill ha ett budget-vänligt verktyg till att rengöra ditt hem med snabbt och smidigt. Är du sällan hemma och när du väl kommer hem orkar du inte ge dig på rengöringen? Då kan en robotdammsugare vara ett alternativ. Med en robotdammsugare kan du få rengjort ditt hem under tiden som du är på jobbet eller i skolan.

Sammanfattning

Inför ditt köp bör du noggrant överväga de aspekter vi har gått igenom i denna artikel. En sladdlös dammsugare är inte det perfekta valet bara för att den är sladdlös. Tänk på vad du vill uppnå med din nya apparat och jämför de märken och modeller som finns på marknaden med flera dammsugartest online.