Tegneprogrammer for hagen

Bli din egen hagearkitekt ved å bruke avanserte eller lette tegningsprogrammer. Her har vi funnet 5 gode tegneprogrammer som du kan bruke når du skal designe og utforme hagen.

Nå kan du designe og utforme hagen din raskt og vakkert med tegneprogrammer, slik at du kan få en god oversikt over drømmehagen din. Ved å bruke både enkle og mer avanserte designprogrammer kan du bli landskapsarkitekt for din egen hage og designe og planlegge akkurat den hagen du ønsker. Vi har kikket nærmere på 5 tegneprogrammer de aller fleste kan bruke. Her er noen gratis mens andre koster litt.

1. «Gardenplanner»: Enkelt tegneprogram i 2D og 3D

«Gardenplanner» er enkelt og raskt å komme i gang med. I 2D kan du bevege deg rundt blant planter, trær, gjerder, bygninger, mennesker og dyr.

Programmet har også utviklet en 3D-versjon, slik at du kan transformere 2D-tegningen din til 3D og videreutvikle planene dine til et høyere og mer profesjonelt nivå, hvis du har lyst til det.

Du kan velge å bruke både en gratis og en betalt versjon av «Gardenplanner». Hvis du velger å bruke gratisversjonen går du direkte til nettstedet og lager prosjektet. Husk på at du ikke kan lagre prosjektet ditt i gratisversjonen, men bare skrive det ut.

2. «Sketchup»: Gratis 3D-tegningsprogram

«SketchUp» kan mye av det samme som profesjonelle programmer og krever lite øvelse. På den annen side er mulighetene enorme. «SketchUp Free» (tidligere kalt my.SketchUp) er en gratisversjon av «SketchUp» som kjører i en nettleser. Programmet har et enkelt brukergrensesnitt, og det tar ikke lang tid før man kjapt og enkelt tegner og lager 3D-modeller. Hvis du gjerne vil ha litt ekstra hjelp, så kan du få hjelp via SketchUps egne sider, i tillegg til at det ligger mange hjelpevideoer på YouTube.

Du kan få både et gratis program og en profesjonell og mer avansert versjon som koster penger.

3. Gjør det selv: Bruk datamaskinens tegneprogrammer

Mange datamaskiner gir deg mulighet til å designe hagen og huset ditt med bare noen få linjer i enkle tegneprogrammer. Hvis du for eksempel skal lage en terrasse og sette inn en ny verandadør, så er det ikke sikkert du behøver de aller mest avanserte programmene. For mange er det nok å bruke «Microsoft Paint» og/eller den gratis Photoshop-lignende fotoredigereren Paint.NET.

4. «Punch! Landscape, Deck & Patio v19»: Tegneprogram for den ambisiøse amatørgartneren

«Punch Software» har flere programmer for å designe og dekorere hus og hager – både for amatører og profesjonelle. Det er enkelt å komme i gang med, og på bare noen få timer kan du lage ditt første design. Hvis du er en registrert bruker av programmet har du tilgang til et engelskspråklig forum hvor du kan stille spørsmål og få hjelp.

5. «Chief Architect Home Designer»: Tegneprogram for den ambisiøse og litt mer avanserte amatørhagearkitekten

tegneprogrammer fra «Chief Architect Software» appellerer til profesjonelle så vel som gjør-det-selv-folk, og inkluderer alt fra å bygge et hus, bad og kjøkken til interiørdesign, hageanlegg, hager, utekjøkken og terrasser. I programmet kan du arbeide med 2D og 3D, forskjellige nivåer i hagen, bygging av terrasser, basseng, dammer og hagestier.

Du kan også velge mellom mer enn 3600 planter, busker og trær – og se hvordan valgt beplantning vil trives og vokse ut fra beliggenhet i hagen og klimasonen din. Du har også mulighet til å lage en oversikt over hvilke materialer – og hvor mye – du skal kjøpe for å kunne få prosjektet ferdig. Hvis du er en registrert bruker av programmet har du tilgang til et engelskspråklig forum der du kan stille spørsmål og få hjelp.