Dette er forskjellen mellom nettsted, nettside, nettserver og søkemotor

Når det kommer til dette med å ferdes på nett, er det mange ord, uttrykk og begreper vi bruker i hverdagen, men som vi kanskje aldri egentlig har tatt oss tid til å sette oss inn i. Og fordi mange ord faktisk minner ganske mye om hverandre, kan det være vanskelig å vite hva som er hva noen ganger. I denne artikkelen skal du få alt du trenger for å forstå de begrepene, ordene og uttrykkene vi bruker aller mest – slik at du vet akkurat hva du snakker om (og kanskje til og med kan forklare det til noen som ikke vet hva forskjellen er enda).

Oppsummering

Nettet blir en mer og mer viktig del av hverdagen vår, og fordi det er mange ord man skal lære, og ikke minst også mange ord som ligner på hverandre skal du få en liten innføring i noen av de aller viktigste her. Noe av grunnen til at vi har valgt akkurat disse ordene, er at dette er ord som ofte brukes feil – noe som bidrar til økt forvirring. Det er ikke så rart at det er mange som bruker disse begrepene om hverandre, men det er deilig å vite hva de betyr, slik at an kan føle seg helt sikker på hva man faktisk snakker om.

Under skal du få en kjapp gjennomgang av begrepene, før vi dykker dypere inn i de forskjellige ordene og hvordan de bruker.

Nettside

Dette er et dokument som kan vises i en nettleser, som for eksempel Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Safari eller andre.

Nettsted

Dette er en samling av nettsider.

Nettserver

En nettserver er det stedet en nettside kan opprettes. Nettserveren er verten for nettstedet.

Søkemotor

En søkemotor er en side som du bruker til å finne andre sider på nettet. Dette er for eksempel Google, Bing, Yahoo eller andre steder der du kan søke etter sider på nettet.

La oss sammenligne prosessen med hvordan man ville gjøre det hvis man lette etter noe på et bibliotek:

  1. Du søker i indeksen til biblioteket etter den boken du leter etter
  2. Du noterer deg nummeret, slik at du kan gå til riktig hylle
  3. Du går til hylla og bruker katalognummeret til å finne boka.

Når du bruker en søkemotor, er prosessen i grunnen ganske lik:

  • Biblioteket er litt som en nettserver. Du har mange forskjellige seksjoner, akkurat som at det finnes mange forskjellige sider på nettet.
  • Hver seksjon av biblioteket, eller nettsteder på nettet, er unike.
  • Bøkene i hver seksjon er litt som nettsider. Et nettsted kan ha mange nettsider, akkurat som at seksjonen om vitenskap på biblioteket har mange forskjellige bøker.
  • Indeksen du bruker til å søke etter seksjoner og bøker i, når du er på biblioteket, er derfor som en søkemotor på nett, der du bruker denne til å finne nettsteder og nettsider – basert på det du leter etter.

Mer detaljert informasjon om kategoriene

Nå som du har dannet deg et overblikk over de grunnleggende likhetene og forskjellene på de forskjellige elementene og hvordan de henger sammen, passer det å dykke litt dypere inn i hver av dem – slik at du kan forstå dem enda bedre. La oss ta dem én og én på samme måte som før.

Nettside

En nettside er som beskrevet over et enkelt dokument som du kan se i søkefeltet ditt. Disse dokumentene er skrevet i et språk som heter html, som brukes til å formattere siden. En nettside kan inneholde mange forskjellige ting, som gjør at du for eksempel kan oppleve forskjellige ting på siden. Dette er for eksempel:

  • Informasjon som kontrollerer hvordan siden ser ut
  • Informasjon som gjør det mulig å gjøre siden interaktiv
  • Media, som gjør det mulig å inkludere bilder, lyd og videoer på siden

Alle nettsider som finnes på nettet i dag, har du tilgang til via individuelle og unike adresser. Dette betyr at du kan bruke denne unike adressen hvis du vil gå direkte til siden – uten å måtte gå gjennom nettstedet der siden ligger først. Bare skriv den direkte inn i søkefeltet når du åpner nettleseren din.

Nettsted

Et nettsted er som beskrevet over en samling av nettsider, men ikke nok med dette. Det er også der alle ressursene som er assosiert med denne samlingen av sider, er. Nettstedet har et unikt domene, og den unike adressen til hver av nettsidene som hører til dette nettstedet, vil derfor begynne med dette domenet. Det er derfor enkelt å se hvor en nettside hører hjemme og hvilke andre nettsider den hører sammen med.

For å komme inn på et nettsted kan du enten søke på det via en søkemotor, eller skrive inn domenet direkte i søkefeltet. Når du gjør det, kommer du direkte til forsiden på nettstedet og kan derfra navigere deg rundt til de forskjellige nettsidene.

Nettserver

Når det kommer til ord vi hører, men kanskje ikke vet hva betyr, er dette kanskje det ordet blant de fire vi snakker om her som aller færrest faktisk kjenner til. Dette er fordi det er noe som er mest relevant for de som selv vil bygge et nettsted. Nettserveren er nemlig der man bygger nettstedet og alle nettsidene sine.

Du har sikkert hørt noen si at “nettstedet er nede”, og det dette faktisk betyr, er at nettstedet ikke svarer, og dermed vil alle nettsider som hører til et nettsted være nede inntil problemet er løst.

Søkemotor

Hva en søkemotor er, er en annen ting som forundrer mange. Du har sikkert hørt ordet ‘browser’ på engelsk, og dette er software som gjør det mulig for deg å finne og se forskjellige nettsteder. Men selve søkemotoren er et nettsted som hjelper deg med å finne nettsider fra andre nettsteder. Det er litt forvirrende, fordi disse jobber sammen. Firefox bruker for eksempel søkemotoren til Google, og derfor kan det være ekstra forvirrende i forhold til hva som er hva. Men nå har du fått en liten innføring, som forhåpentligvis har gitt deg mye større forståelse når det kommer til hva som er hva.