Er kryptovalutaer miljøvennlige?

Vi er kommet til et punkt i den digitale utviklingen, der det blir relevant å diskutere hvor miljøvennlige forskjellige digitale løsninger på markedet egentlig er. Dette gjelder også for fenomener som kryptovaluta, og hvis du har fulgt med i media, så har du nok oppdaget at det er mye blest omkring miljøvennlighet både i forbindelse med sosiale medier og populære kryptovalutaer. Her skal vi se litt nærmere på hva det betyr.

Hva er kryptovaluta?

Det er først og fremst viktig å avdekke hva kryptovaluta egentlig er. Selv om det er blitt et globalt kjent fenomen, så er det ikke sånn at alle og enhver egentlig vet hvordan kryptovalutaer fungerer. Det som definerer en kryptovaluta er at det er en digital valuta, som bekrefter transaksjoner gjennom kryptert teknologi som i de fleste tilfeller fortoner seg som en blokkjede. Denne teknologien kom med Bitcoin, og det ble en revolusjonerende åpenbaring for hele tech-samfunnet.

Det som er felles for de fleste kryptovalutaer, er også at de som regel er det man kaller desentraliserte. Det vil si at det ikke er noen som eier valutaen, og verdien reguleres heller ikke av en sentralbank eller et pengeinstitutt. Dermed er det ikke så rart at mange opplever dette som et langt mer demokratisk alternativ enn vanlig valuta.

Kryptovaluta har lenge vært kjent for å bli forbundet med litt lysskye transaksjoner, men dette stemplet er det i ferd med å bli kvitt. Det er nemlig blitt mer og mer vanlig selv for helt vanlige mennesker å investere i kryptovaluta, og verdien kan nå astronomiske høyder. Krypotvalutaer er svært volatile, hvilket gjør at mange bruker en kryptorobot som Bitcoin Revolution til å investere, for å kunne utnytte volatiliteten optimalt på et splittsekund.

Bitcoin er i dag den fremdeles den største kryptovalutaen på markedet, men det er også kommet andre kryptovalutaer til. Det er blant annet mye snakk om både Ripple og Ethereum som seriøse konkurrenter til Bitcoin. Det kommer hele tiden nye valutaer frem på markedet, og derfor skal man følge godt med, hvis man vil vite hva som er nytt i kryptoverden.

Hva har kryptovaluta med klima å gjøre?

Det som binder kryptovaluta og miljøbevissthet sammen, handler rett og slett om energi. Det handler om at noen kryptovalutaer bruker langt mer energi på å bekrefte transaksjoner i blokkjeden enn andre, og at det krever enormt mye serverkapasitet fra servere som ikke er drevet av grønn energi, men energi fra kullkraft eller lignende. Dette er sannsynligvis en problemstilling som vil avle. Nye løsninger, og det arbeides på å utbedre de problemer som er med for eksempel Bitcoin i dag, hvor det tar lang tid å bekrefte transaksjoner. Derfor finnes det noen kryptovalutaer som har forsøkt å lage en mer effektiv blokkjede, eller noe som ikke er en kjede i det hele tatt, men en floke, som med kryptovalutaen IoTA. Det er med andre ord mange spennende ting i støpeskjeen når det kommer til kryptovaluta og miljøvennlighet, fordi vi har forstått at det vi foretar oss digitalt også kan ha en virkning.