Få overblikk over økonomien

I disse Corona tider, er vi mange som opplever å bli presset økonomisk. Noen av oss mister jobben, de selvstendig næringsdrivende får problemer og verden ser plutselig mer usikker ut. Dette gjør at behovet for å få overblikk over sin egen økonomi, er vokset.

Overblikk gir kontroll

Først og fremst er det viktig at du gjennomgår din egen økonomi, og ser på hvilke forbruksvaner du har. I krisetider, som denne, kan det være nødvendig å endre dine vaner. Du skal også ha lagt et realistisk budsjett, ut fra den nye hverdagen. Det er viktig at du legger et budsjett som du kan følge, hvor du prioriterer de faste utgiftene, og senker diverse posten til et minimum.

Det kan være du vil bli nødt til å endre på noen vaner, i hvert fall i en overgang. Kanskje det vil gi mening å lage mat planer, og sette alle innkjøp i system. Det kan også være at du skal skru ned for forbruksfesten i en periode. Du kan kjøpe mer brukte klær, og flytte treningen ut fra treningssenteret, og inn i stuen. Kanskje skal du begynne å se etter en ny jobb, eller har du faktisk muligheter for å få en ekstra inntjening? Hvis du allerede har kompetanser innenfor digitale medier, så kan det godt være det finnes gode muligheter for en ekstrainnkomst, ved å arbeide online. Kan du skrive? Har du flair for å ta gode bilder, eller lager du engasjerende videoer? Mulighetene er mange, i krisetider kreves det kreativ tankegang for å komme videre.

Ha en buffer i bakhånd

Når du har lagt et nytt budsjett, så kan det være fornuftig å prioritere en oppsparing. På den måten kan du få lagt en buffer, til uventede regninger i fremtiden. Du kan også overveie muligheten for å ta opp et kredittlån. Et kredittlån er et litt annerledes lån, sammenlignet med andre lånetyper. Et kredittlån er nemlig et rammelån, hvor du får en låneramme når du søker om lånet. Dette betyr at du får en kreditt, som du selv kan bestemme når du vil bruke. Hvis du ikke bruker den, så er det selvfølgelig ikke renter. Det fungerer altså litt som en buffer, i din økonomiske hverdag. Hvis du plutselig opplever at økonomien endrer seg, så behøver du ikke gå i panikk, du har nemlig direkte tilgang på ekstra midler. Du kan se kreditt lån her. Det er en fordel at du benytter deg av en sammenlikningstjeneste, for å finne det beste kredittlånet for deg, og økonomien din. Gjennom å sammenlikne lånet hos flere låneutbydere, kan du finne det lånet med den laveste effektive rente. Med et kredittlån, er du sikker på at du har en buffer i bakhånd.

Planlegging er økonomisk gull

For å beholde overblikket over økonomien, er det viktig at du prøver å skape forutsigbarhet i hverdagen. Det betyr at du selvfølgelig følger det budsjettet som er laget, og at du planlegger frem i tid. Selvfølgelig kan ikke alt planlegges, men til alt det uforutsette, har du heldigvis bufferen.

Prøv å skape en stabil inntekt, gjerne med mulighet for en ekstrainntekt. Planlegg gjerne reiser og utskeielser lang tid i forveien, så du har overblikk over hva du egentlig har råd til. Når du planlegger, så kan du typisk tillate deg mer, da det skapes rom i økonomien. Det er en god ide å være bevisst på innkjøp. Kjøp brukt der hvor det gir mening, og selg ut av det gamle før du investerer i noe nytt.