Hva er CPC (Cost per click)?

CPC er en forkortelse som står for Cost per click og er et begrep som er veldig relevant for deg som driver med markedsføring online. Kort forklart referer begrepet til prisen per klikk for en annonse. Hvis du har en nettside eller driver med markedsføring for bedrifter, produkter eller andre former for annonser er CPC noe det kan lønne seg å sette seg inn i. I denne artikkelen vil vi vise deg en innføring i hva CPC er, hvordan du bruker det og hvordan du kan få det til å lønne seg.

Kostnad per klikk – hva snakker vi om?

Nettannonsering er en viktig del av markedsføringsstrategien for mange bedrifter. CPC er kort for “cost per click” eller kostnad per klikk som vi ville sagt på norsk. Dette vil si at hvis du har en annonse på en nettside betaler du en fast sum hver gang noen klikker på denne annonsen. CPC er en innovativ måte å betale for markedsføring på. Istedenfor å betale en fast sum for å ha din annonse synlig på en webplass betaler du heller bare når annonsen din blir interagert med. Altså betaler du bare for de kundene som er interessert nok i produktet ditt til å klikke seg videre.

Hva er fordelene med CPC?

CPC kan være en effektiv måte å drive trafikk til nettstedet ditt på ettersom det ofte er svært målrettet. CPC-annonser vises vanligvis kun på sider som er relevante for det du selger. Dette gjør sannsynligheten for at folk klikker på din annonse mye høyere. På denne måten får du ikke bare mer trafikk til nettstedet ditt, men også mer interesserte potensielle kunder som kanskje kjøper noe eller utforsker siden videre.

Tenk smart – tenk strategisk

CPC, eller kostand per klikk, er ikke bare en benevning for den prisen du betaler for et klikk. Som markdesføringsverktøy kan CPC også være med på å beregne hvor godt annonsene dine gjør det og om du kanskje behøver å endre strategi. CPC tar antall klikk på annonsen din og deler det med totale visninger av annonsen. CPC kan brukes til å måle effektiviteten av enkeltannonser eller en hel kampanje. Har mange sett annonsen, men få klikket på den, må du ikke betale så mye til nettsiden hvor du annonserte. Samtidig får du en pekepinn på at akkurat denne nettsiden kanskje ikke var riktig sted å annonsere på.

Hvordan bruke CPC

Hvis du jobber med Google Ads er CPC et begrep du kommer til å møte på både støtt og stadig. I Google Ads kan du velge et konkret søkeord som dine annonser skal komme opp i relasjon til. For eksempel hvis noen søker etter hagemøbler vil din annonse komme opp som en del av søket. Deretter, med CPC, vil Google Ads ta en satt pris basert på hvor mange ganger en person trykker på din annonselenke. Selv om CPC er et nyttig verktøy er det viktig å huske på at det ikke er den eneste måten å markedsføre på. Som med alt annet er det viktig å huske at CPC bare er en av mange muligheter å få mer trafikk eller salg på din nettside.