Hva er CTR? Lær om viktige mål for online markedsføring

CTR er en forkortelse for “clickthrough rate”, det vi vil kalle klikkfrekvens på norsk. Å ha kjennskap til CTR kan hjelpe deg på veien til å få mer trafikk på din nettside og videre utvikle dine markedsføringsstrategier. CTR beskriver det antallet klikk som dine annonser mottar, delt på hvor mange ganger de har blitt vist. Et høyt CTR nummer er en god indikasjon på at brukere synes dine annonser er appellerende og relevante. Derfor vil vi i denne artikkelen gi en gjennomgang av hva CTR er og hvordan du kan bruke det for å nå dine mål når du markedsfører på internett.

Hva kan CTR fortelle oss?

CTR er et nyttig verktøy for å måle effekten av online markedsføring. Tallet gir et tydelig inntrykk av hvordan brukere interagerer med annonsene våre og viser om de har den effekten vi ønsker. CTR er en målestokk som brukes for å vurdere effektiviteten av en onlineannonse. Dette skjer gjennom at CTR måler prosentandelen av brukere som klikker på annonsen, i forhold til antall visninger av den samme annonsen. Denne prosentandelen kan gi oss et godt estimat på hvor mange potensielle kunder som har sett annonsen og har blitt interessert nok til å klikke på den.

Viktigheten av CTR

Fordi CTR (klikk per visning) måler brukerens engasjement kan CTR målingen gi deg nyttig informasjon om dine kampanjer og annonser faktisk fungerer. Forbedring av CTR prosenten kan føre til økt trafikk og salg. Derfor er CTR viktig for ethvert nettsted som ønsker å tjene penger på nettet. Ser du at en annonse har blitt vist hundre ganger, men bare har mottatt to klikk kan dette være et tegn på at annonsen kanskje ikke treffer brukergruppen på optimalt vis. CTR prosenten deg et innblikk i brukeratferd som du igjen kan bruke til å skreddersy dine markedsføringskampanjer.

Hvordan komme i gang

Det er heldigvis enkelt å begynne å spore CTR for din bedrift eller nettside. Avhengig av hvilken plattform du bruker er det mange gratis verktøy som gir deg muligheten til å spore CTR for de fleste nettsteder. Google Analytics gir innsikt i hvordan annonsen din blir interagert med på Google, mens Facebook Insights kan være et godt valg for deg som først og fremst markedsfører på sosiale medier.

Logg all data!

Etter å ha valgt hvilket verktøy du vil bruke for å spore antall klikk må du sette opp et system for å logge klikkene. Med å skrive opp dato, tid, hvilken kilde annonsen ble hentet fra og hvor mange ganger siden ble vist har du full kontroll på hvor det er dine kampanjer blir mest sett og klikket på. Når du har loggført alle klikkene og visningene til din side kan du beregne CTR ved å dele antall klikk med antall visninger.

Viktig å huske på

CTR er uten tvil et nyttig verktøy, men det er viktig å huske på at CTR ikke er det eneste målet for suksess i markedsføring. CTR prosenten gir et oversiktsbilde av hvor mange mennesker som responderer på markedsføringskampanjene dine. Men, for å få et mer nyansert inntrykk må du også ta andre mål med i beregningen, som salgsvolum og gjennomsnittlig ordrestørrelse.