Hva er responsivt design?

Responsivt design er når en nettside tilpasser seg den besøkendes enhet, slik at nettsiden både fungerer og ser bra ut. Det vil si at menyer, bilder og tekst automatisk justeres så det passer til enheten.

Hvorfor trenger jeg en responsiv nettside?

Antallet av mobilbrukere på internettet øker hvert eneste år. I følge nye tall fra februar 2023 kommer 60,04 % av all nettsidetrafikk fra personer som bruker mobile enheter. Tilbake i første kvartal 2015 var dette tallet mindre enn en tredjedel (31,16%). Med andre ord har internettrafikken på mobilenheter økt med 75 % siden 2015.

Google ser også på mobilversjonen av nettsiden din når den indekseres og rangeres i søkeresultatene. En nettside som ikke fungerer som det skal på en mobilenhet vil rangere lavere, og generere mindre trafikk. Så på både kort og lang sikt er det viktigere enn noen gang å sørge for at nettsiden din ser bra ut og fungerer riktig på tvers av ulike enheter.

Hvordan fungerer en responsiv nettside?

Som nevnt tidligere betyr et responsivt nettsidedesign at elementene på nettsiden din (tekst, bilder, videoer osv.) automatisk justeres i forhold til enheten som besøker nettsiden. Oppløsningen på alt fra menyer til bilder endres for å gi en best mulig brukeropplevelse. Siden de fleste nettsider bygges på en datamaskin, er det lett å glemme hvordan nettsiden ser ut på andre enheter. Så å bruke en mal med responsivt design når man bygger nettsiden er en klar fordel.

Tidligere var en nettside primært, om ikke utelukkende, rettet mot stasjonære brukere (stasjonære datamaskiner og store skjermer), mens det i dag er omvendt: mobilbrukerne er fokus i designet, og først senere i prosessen bør du bekymre deg om computer versjonen. I webdesign kalles dette mobile first.

Det enkleste er det beste

Når det kommer til nettsidedesign, er det enkleste vanligvis det beste. Mange nettsider lider av å gjøre ting mer kompliserte enn de burde være, også å navigere rundt på nettsiden. Bare fordi det er teknisk mulig å bruke en gitt funksjon, betyr det ikke at du bør bruke den. Du må tenke på hvordan en ny besøkende vil bruke designet ditt. Noen vanlige utfordringer er at designet skaper problemet eller en funksjon ikke er intuitiv, og så forlater de siden. Statistisk sett oppfører mobile brukere seg også annerledes på Internett. På mobile enheter har du generelt lavere oppløsning, men skjermen er også mye mindre og du har ikke mus til å navigere rundt på nettsiden. Mobilbrukere er som regel mindre tålmodige, så oppmerksomheten deres må fanges med det samme. Så hvordan gjør du det? Tydelig tekst og en nettside som er enkel å navigere er to gode skritt på veien. Det er her et responsivt nettsidedesign kommer inn i bildet, siden det muliggjør den best tenkelige mobilopplevelsen.

Hvordan designer man en responsiv nettside?

Hvis du kan kode, kan du selv bygge din responsive nettside. Det finnes dog alternativer til deg som ikke har kunnskap om koding. Det enkleste er å bruke et responsivt nettsidedesign. Dette er det mest brukte alternativet, siden nettsiden din da ganske enkelt justerer seg selv fra skrivebordsversjonen til størrelsen på mobilskjermen eller nettbrettet. WordPress er for eksempel verdens største og mest populære plattform for å lage nettsider og kommer med mange forskjellige maler som er fullt responsive.