Hva er Google Tag Manager?

Mål effekten av din digitale markedsføring ved hjelp av Google Tag Manager.

Google Tag Manager (GTM) er et verktøy som fungerer som en kobling mellom nettstedet ditt og dine analyseverktøy og annonseplattformer som f.eks. Google Analytics og Google Ads.

Med Google Tag manager kan du f.eks. måle antall besøkende på nettsiden din, henvendelser via kontaktskjemaer, abonnement på nyhetsbrev, samtaler og E-handel i form av transaksjoner og inntekter på din nettbutikk. Alle dataene som samles inn av Google Tag Manager kan deretter videresendes til Google Analytics, Facebook Ads, Pinterest Ads og mange andre programmer.

Hvorfor bør du bruke Google Tag Manager?

Du bør bruke Google Tag Manager for å få full oversikt over konverteringsmålene dine, og for å samle det hele på ett sted. Google Tag Manager gjør det mulig å samle alle måloppsettene dine i ett og samme system. Informasjonen videresendes deretter til Google Analytics, Facebook Ads, Google Ads osv. Når du har definert målene dine i Tag Manager, kan du bruke dem sammen med markedsføringskanalene du jobber med.

Hvordan kommer du i gang med Google Tag Manager?

Her er en kort intro til hvordan du kommer i gang med Google Tag Manager:

  • Følg lenken: tagmanager.google.com
  • Klikk på «Opprett konto»
  • Fyll inn «Kontonavn» og velg landet der bedriften din er lokalisert.
  • Skriv inn domenenavnet i «Beholdernavn» og velg «Web»
  • Klikk deretter på «Opprett»
  • Når dette er gjort, vil du bli vist to skript som må implementeres i henholdsvis start-tag og tag.
  • Klikk deretter på «Send», «Publiser» og «Fortsett».

Nå er du klar til å sette opp trafikksporing og konverteringsmål.

Hvordan fungerer Google Tag Manager

Google Tag Manager er bygget på en slik måte at du har “Tags”, “Triggers” og “Variables”. Alle tre funksjonene spiller en svært viktig rolle når det gjelder å kunne spore innholdet på nettsiden din nøyaktig.

Tags – Hva er tags?

Tagger er koblingen mellom nettstedet ditt og analyseverktøyene/annonseplattformene dine.

Google Tag Manager har bearbeidet og utviklet Tags til en stor del av de ulike annonseplattformene og analyseverktøyene som brukes i dag.

Tagger må konfigureres for å sende de riktige dataene. Selve konfigurasjonen av Taggen avgjør altså om det er sidevisninger, henvendelser eller E-handel som spores og hvor disse dataene skal sendes.

Triggere – Hva er triggere?

I Google Tag Manager scanner en trigger nettsiden eller mobilappen din for visse typer hendelser som innsending av skjemaer, knappeklikk eller sidevisninger. Utløseren ber taggen utløses når den angitte hendelsen oppdages. Hver tag må ha minst én utløser for å utløses. Google Tag Manager har utviklet forskjellige Trigger-typer som kan brukes fritt.

Variabler – Hva er variabler?

Variabler er funksjoner som henter dynamiske data fra nettstedet ditt. Variabler brukes i flere henseender. Primært brukes de til å konfigurere triggere. Uten variabler vil ikke en trigger fungere. I tillegg kan de brukes til å automatisere en større manuell jobb i Google Tag Manager. Variabler kan for eksempel brukes til å lage UA-koden til Google Analytics, slik at du ikke trenger å taste inn koden manuelt hver gang.