mandag, april 15, 2024

Hva er Robots.txt

Robots.txt er et verktøy som nettsideeiere kan bruke for å bestemme hvordan motorer som Googlebot skal kunne behandle websiden deres. Ved å bruke Robots.txt-filer, kan nettsideeiere styre hvilke sider på websiden som roboter får tilgang til og hvilket innhold de skal indeksere eller lagre.

Hva er robots.txt?

En robots.txt-fil er en tekstfil som inneholder instruksjoner som fortelle søkemotorer hvilken adgang de har til nettstedet ditt. Robots.txt-filer er plassert i roten av domenet ditt, og de fleste søkemotorer følger instruksjonene i denne filen.

Det finnes to hovedgrunner til å bruke en robots.txt-fil:

 1. For å hindre at sensitive eller personlige data blir indeksert av søkemotorer.
 2. For å forhindre at søkemotorer indekserer deler av nettstedet ditt som ikke er ment for offentligheten (f.eks. administrative kontrollpanelet).

Hvorfor bruke robots.txt?

Robots.txt er en tekstfil som ligger på webserveren din, og som forteller hvilke sider og mapper nettstedet ditt kan skrape av søkemotorer. Hvis du ikke har en robots.txt-fil, kan alt innholdet ditt bli indeksert av søkemotorer.

Det er imidlertid ikke alltid ønskelig at alt innholdet ditt blir indeksert av søkemotorer. Kanskje du har en side som inneholder sensitiv informasjon, eller kanskje du vil unngå at nettstedet ditt blir overbelastet med trafikk fra søkemotorene. I disse tilfellene kan det være nyttig å bruke robots.txt-filen til å hindre at noen deler av nettstedet ditt blir skrapet av søkemotorer.

Hvordan fungerer robots.txt?

Robots.txt er en tekstfil som ligger i roten av nettstedet ditt og bestemmer hvilke sider som kan besøkes av roboter (eller web crawlere). Når en robot mottar en forespørsel fra et nettsted, vil den først se etter robots.txt-filen for å vite hvilke deler av nettstedet det er lov å gå inn på.

Det er to hovedmåter å bruke robots.txt:

 • For å hindre at roboter besøker bestemte sider eller deler av nettstedet ditt. For eksempel kan du bruke robots.txt til å unngå at søkemotorer indexerer testside eller midlertidige sider på nettstedet ditt.
 • For å spesifisere hvor ofte roboter kan hente informasjon fra bestemte sider eller deler av nettstedet ditt. Dette kan være nyttig for å redusere belastningen på serveren din, spesielt hvis du har en side med mye trafikk eller mange bilder.

Eksempler på bruk av robots.txt

En robots.txt-fil er en kort tekstfil som ligger i roten til nettstedet ditt. Den inneholder instruksjoner som forteller Googlebots og andre nettsøkeroboter hvilke sider de kan eller ikke kan besøke. Disse instruksjonene blir kalt «robots» eller «crawlers».

Robots.txt-filer er viktige fordi de kan bidra til å regulere trafikken til nettstedet ditt, noe som igjen kan påvirke ytelsen og brukeropplevelsen. Det er derfor viktig å sørge for at du har en gyldig robots.txt-fil på plass, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at roboter skal forsøke å crawl ulovlige sider eller overbelaste serveren din med unødvendige anrop.

Det finnes to hovedtyper av instruksjoner som du vil finne i en robots.txt-fil: Allow ( tillat ) og Disallow ( nekt ). Allow-instruksjonen gir roboten beskjed om at den kan gå inn på nettstedet ditt og deretter crawl alle sidene som er oppført. Disallow-instruksjonen forteller roboten å ikke crawl de anviste sidene.

Her er noen eksempler på bruk av robots.txt-fil:

 • For å forhindre at roboter crawler tar sider som inneholder sensitiv informasjon:
  User-agent: *
  Disallow: /sensitive-information/
 • For å tillate at roboter crawler tar det meste av innholdet på nettstedet ditt, men utelukker enkelte sider eller kataloger: 
  User-agent: * 
  Allow: / 
  Disallow: /password/ 
  Disallow: /old_content/
Latest news
Related news