Hva er spam?

Du har kanskje mottatt en e-post som forteller deg at din onkel i India har masse penger liggende til deg? Dette er det vi kaller for spam. Spam kan også være e-poster som ser ut som reklame, men som egentlig ikke er sendt fra det firmaet de utgir seg for å være. Kanskje fikk du plutselig et kjempetilbud om lån uten at du egentlig har søkt om noe?

Det finnes mange forskjellige typer spam, og vi er vel alle enige om at det er ganske så irriterende. I denne artikkelen skal vi gå igjennom hva spam er, hvordan du kan forsøke å unngå det og tips til hvordan du kan se om en e-post er spam eller ikke.

Forskjellige typer spam

For det første er det viktig å påpeke at alle mottar spam. Det er ikke sånn at du har gjort noe gærent eller trykket på noe rart bare fordi du får spam på kontoen din. Dersom du har registrert e-posten mange forskjellige steder er det nok litt mer sannsynlig at du mottar spam, men du har fremdeles ikke gjort noe du ikke skal. Innenfor spam så deler vi det gjerne i to grupper. Det første er markedsføring. Dette er firmaer som du kanskje egentlig ikke har så stor interesse for som sender deg uoppfordret reklame for å informere deg om produktet eller tjenesten de tilbys. Denne typen spam er helt harmløs, men det betyr ikke at den ikke er irriterende.

Den andre typen spam er smart spam. Dette er disse e-postene som prøver å få deg til å oppgi noe informasjon. Det kan enten være en onkel i India som ønsker kontonummeret ditt eller det kan være en mail som forteller at du må tilbakestille passordet ditt. Dette er den varianten som kan være litt mer farlig fordi vedkommende bak mailen kan få tak i sensitiv informasjon om deg. Det er derfor viktig at du dobbeltsjekker både det ene og det andre før du går videre med mailer som virker litt usikre.

Vær skeptisk

Det er vel ingen måte å stoppe spam-mail helt, men du kan gjøre mye for å slippe å gå rett i fella. Først og fremst er det viktig at du bare er litt skeptisk generelt til hva som kommer inn i innboksen din. Vær forsiktig når du åpner vedlegg eller trykker på linker fra avsendere du ikke kjenner igjen. Et godt tips er å trykke på avsenderens navn slik at du ser adressen. Spam mail har ofte ekstremt utroverdige adresser. Kanskje står det at mailen er fra Microsoft, da vet du at mailen som oftest vil være noe som «service@microsoft» eller «noreply@microsoft» eller noe lignende.

Så fort du er skeptisk så anbefales det og som sagt sjekke adressen og også eventuelt høre med det såkalte firmaet som har sendt ut mailen. Ofte lyver avsender også om hvilken bedrift vedkommende kommer fra og du kan da ganske enkelt forhøre deg med den nevnte bedriften for å se om det stemmer at de har sendt ut denne mailen eller gitt dette tilbudet.