Det du trenger å vite om Dark Web

De aller fleste har nok hørt om dark web, enten på nettet eller kanskje i mediene, men hva er det egentlig og hva trenger man å vite om det? Internettet er ikke noe som bare eksisterer i skyen, og det vil overraske mange, at det på en måte finnes det man kan kalle et parallelt internett. Og det er dette parallelle internettet som omtales som Dark Web. Det er noe som man på norsk også omtaler som det mørke nettet, hvis du har hørt det bli omtalt på den måten.

Det vi kjenner som Dark Web er noe som eksisterer parallelt med det internettet vi alle sammen bruker hver eneste dag. Det er ikke noe som de fleste har tilgang til, men det er i bunn og grunn tilgjengelig for alle – hvis man bare vet hvordan man skal komme seg inn dit. For det eksisterer liksom i skyggen til det vanlige internettet, og er nok også derfor det av mange kalles Dark Web. Dette er sider som skjuler IP-adressene sine fra nettet.

Hvordan fungerer Dark Web?

Det vi kaller Dark Web fungerer som sagt fordi sidene skjuler IP-adressene sine fra nettet og er derfor skjulte for deg også, med mindre du vet akkurat hvor og hvordan du skal finne dem. Sidene bruker spesielle verktøy for å gjøre dette, og du kommer heller ikke inn der uten de helt riktige verktøyene. Alle sidene der inne drives av Dark Web og all trafikken er kryptert. Det minner litt om VPN, som er en helt lovlig tjeneste mange som ønsker seg mer privatliv på nettet bruker.

Det er mange ting å si om Dark Web, og det man kanskje kjenner mest til i form av media og sånne ting, er ting som for eksempel salg av ting som ikke er lovlige, eller særlig etisk forsvarlige. Dette kan være diskusjoner og deling av materiale i forbindelse med terror og andre forbrytelser som truer samfunnet. Det kan være salg av narkotika og andre ulovlige stoffer, det kan være salg av våpen og masse andre ting.

Man kan også se salg av stjålne bankinformasjoner og kredittkort, eller til og med anskaffelser av ulovlige tjenester. Og her kan vi overlate det til fantasien å tenke seg til hva det kan være. Kryptert nettaktivitet er nemlig det perfekte miljøet for disse tingene, fordi det beskytter identiteten til alle som er involvert og det går derfor ikke an å spore noe tilbake til noen. Men likevel er ikke dark web ulovlig i seg selv.

Det finnes også andre, litt snillere ting på dark web, der man for eksempel kan finne ting som nettsider som er sprengfulle av gratis artikler, bøker og tegneserier, og masse kunnskap i form av vitenskapelige papirer og studier, som alle har tilgang på helt gratis. Det er også et sted der man kan finne diskusjoner om alt fra overnaturlige krefter til UFO-er, og ingen av de tingene er til trussel for rikets sikkerhet. Så hvis man holder seg på den lyse siden av Dark Web, går det bra.