søndag, juli 3, 2022

Hvordan fungerer inkognitomodus?

Du har sikkert fått med deg at det er mye informasjon om deg som lagres på nettet. Hvor du har vært, hva du har trykket på og hvilke sider du ofte besøker. Vi godtar bruk av informasjonskapsler i hytt og pine og vi er kanskje ikke egentlig klar over hvor mye internett faktisk vet om oss? Du har jo sikkert lagt merke til at etter du har søkt på «sommerkjoler» så får du opp reklame overalt.

Det er nettopp dette mange ikke er så fan av. Derfor ble det opprettet en funksjon som heter «inkognitomodus». Denne funksjonen lar deg rett og slett surfe på nettet helt anonymt. Det vil si at du kan surfe rundt på klær og andre produkter uten at du får reklame for det senere.

Formålet med inkognitomodus  

Formålet med inkognitomodus er ikke at du skal skjule identiteten min, men rett og slett at du skal kunne skjule hvordan du beveger deg på nettet og hvilken data du benytter deg av. Det er her viktig å påpeke at inkognitomodus ikke skjuler aktiviteten din. Det er mange som tenker at dersom de bruker inkognitomodus så vil all aktivitet skjules, og dette stemmer ikke. Det er faktisk ingen metode som lar deg være 100% anonym på nettet.

På de fleste sider så finnes det informasjonskapsler eller også kalt cookies. Disse samler inn informasjon om deg og dine bevegelser på nettet. Noen ganger må du godta informasjonskapslenes formål, mens andre ganger er de der kun for å senere kunne gi deg reklame som passer til din profil. Det vil også si at neste gang du besøker en nettside så vil den tilpasse seg ut ifra hva du gjorde sist på nettsiden. Kanskje har du besøkt en nettbutikk som har kategorien «anbefalt for deg» og denne kategorien er da basert på det du klikket på sist du besøkte nettbutikken.

Dette kan du forvente ved bruk av inkognitomodus

Når du setter enheten din på privatmodus eller åpner en fane i inkognitomodus så setter du på en måte opp en liten vegg. Denne veggen dekker for det åpne vinduet som åpnet sist du var inne på en nettside. Med andre ord så lagres ikke bevegelsene dine på nettet og heller ikke historikken din. Det som skjer, er at informasjonskapslene som allerede har hentet inn informasjon om deg ikke lenger sender ut informasjon til de nettsidene du beveger deg rundt på. Nettleseren vil derfor ikke personalisert reklame og vil ikke lagre passordene dine automatisk.

Når du lukker vinduet så forsvinner historikken over hva du har gjort på nettet. Likevel er det viktig å påpeke at du er kanskje ikke så usynlig som du tror. Har du for eksempel på «skjermtid» på telefonen din, altså den funksjonen som forteller deg hvor mye tid du bruker på diverse apper, vil denne fremdeles samle informasjon om nettsider du har besøkt. Dette er fordi privatmodus eller inkognitomodus handler om hva nettleseren husker av aktivitetene du gjør der inne, ikke om hvilke nettsider du har besøkt.

Latest news
Related news