Hva er en brannmur og hvordan fungerer det?

Det er mye når det kommer til datateknikk og datamaskiner som allmennheten ikke kan så mye om. Brannmurer er et av temaene. Mange føler nok bare ikke på behovet for å kunne så mye om disse temaene, men du kan lære mye ved og lese deg opp litt på disse temaene og for mange er det også svært nyttig informasjon.

En brannmur er en programvare eller en maskinvareenhet som undersøker og filtrerer informasjon. Dette er informasjon som utveksles gjennom internettilkoblingen. Det er på en måte et forsvar som datamaskinen din har. Dette forsvaret er der for å stoppe programmer eller hackere fra å få tilgang til nettverk eller informasjon. Forsvaret stopper altså uvelkommen data eller programmer før en eventuell skade skjer.

Hva er maskinvarebrannmur?

Det finnes mange forskjellige brannmurer der ute, og det er også viktig å forstå forskjellen på maskinvarebrannmurer og programvarebrannmurer. Vi begynner med maskinvarebrannmur. Den lever ofte sammen med ruteren din når du bestiller en ruter hjemme eller til jobben. Disse brannmurene er der for å overvåke trafikken som går gjennom alle enheter som er koblet til nettverket. Det vil altså si at du kan filtrere tilgangen til dem med kun en enhet. Dette er også brannmuren som sørger for sikkerhet på nettverket ditt om du bruker IoT, altså smart-lyspærer eller smart-høyttalere og lignende produkter som kan skade nettverket. 

Når du skal konfigurere en maskinvarebrannmur så bruker du den brannmuren som er innebygd i ruteren du har hjemme hos deg selv. Det følger som oftest med instruksjoner i en håndbok eller veileder som kommer sammen med ruteren. Så fort den er konfigurert vil maskinvarebrannmuren beskytte deg hjemme. Dette vil altså si at denne brannmuren kun beskytter ruteren din og enhetene som er koblet til, kun når de er koblet til nettet. Skal du andre steder med enheten din må du altså bruke en annen brannmur for å være beskyttet.

Hva er programvarebrannmur?

Programvarebrannmur er den brannmuren som kan beskytte deg når du og enhetene dine beveger deg utenfor hjemmet. De kjører konstant som et program på datamaskinen din og kan dermed følge nøye med på all trafikk. De følger med nettverkstrafikken for å fange opp skadelige programmer eller nettsider som kan komme seg inn på datamaskinen. Denne brannmuren fungerer på mange måter likt som maskinvarebrannmuren, men den kan altså hjelpe enheten din dersom du er koblet til andre nettverk enn ruteren din der hjemme.

Det finnes mange forskjellige programvarer der ute som kan beskytte datamaskinen din og de aller fleste er svært gode. De kan beskytte datamaskinen din fra å bli hacket for personlig informasjon eller virus også når du ikke befinner deg hjemme. Denne løsningen fungerer selvfølgelig også hjemme og er spesielt en god investering for deg som ikke har maskinvarebrannmur på ruteren din hjemme. På den måten er du alltid beskyttet, uansett hvor du er eller går. Du trenger ikke lenger bekymre deg for at du havner på sider som vil gi deg virus, fordi programvaren vil si ifra og stoppe deg.