IP-adresse, hva er det og hvordan fungerer det?

Det er ikke alle som vet hva en IP-adresse er eller hvilket formål den har. Dette skyldes nok at mange rett og slett ikke har et veldig behov for å vite hva eller hvorfor de har en IP-adresse. Likevel er det verdt å nevne at det er faktisk noen fordeler ved å kjenne til hva IP-adresser er for noe og hva de kan gjøre for arbeidet ditt og din bruk av internett.

Visste du for eksempel at du har mulighet for å fikse en fast IP-adresse som er helt lik uansett hvilket nettverk eller hotspot du bruker? Det er mye man kan lære om IP-adresser, samtidig som det også kan være vanskelig å forstå seg på teknologien bak, hvordan de brukes og hva de brukes til.

Hva er en IP-adresse?

IP står for «Internet Protocol» og er et nummer som identifiserer din PC når du kobler deg til et nettverk. Nummeret tildeles datamaskinen din slik at man kan skille akkurat din datamaskin fra andre sin. Nummeret er helt tilfeldig, og du må være koblet til et nettverk for at du skal kunne tildeles et nummer. Det samme gjelder for telefoner og nettbrett. Du trenger en IP-adresse når opplysninger og innhold skal flyttes fra en digital enhet til en annen, altså når du bruker internett. Informasjonen sendes fra en adresse til en annen og det er derfor du ikke får lastet ned eller sett på nettsider uten å være koblet til internett. Da får ikke nettsiden kontakt med deg.

Når du kobler deg til et nettverk får du altså tildelt en IP-adresse som identifiserer deg. De aller fleste tenker ikke over at de nå har fått tildelt en IP-adresse og de færreste tenker da heller ikke over hva den kan brukes til. Når du bruker datamaskin, telefon eller nettbrett vil du heller ikke merke at du får tildelt en IP-adresse, så det er heller ikke noe du trenger å gjøre for at det skal skje.

Dette forteller IP-adressen din om deg

En IP-adresse inneholder faktisk veldig mye informasjon. Den kan fortelle hvilket brebånd du har valgt hjemme, hvor du henter opplysninger fra og hvilke nettsider du besøker. Dette kan selvfølgelig bare skje om du er koblet til et nettverk. Det vil altså si at man kan gå tilbake å spore hvilke nettsider du har vært på. Det er også slik for eksempel politiet kan bli varslet dersom noen besøker nettsider som ikke er lovlige. Det kan derfor være en god ide å være klar over hva gjestene dine bruker nettet til, slik at du ikke havner i en kjip situasjon. Da er nemlig deres søkehistorikk koblet til en IP-adresse som igjen kan spores tilbake til akkurat ditt hjemmenettverk.

IP-adressen forteller også hvor du befinner deg. Den viser ikke helt nøyaktig hvor du befinner deg, så du trenger ikke være redd for at noen kan finne adressen din bare fordi du har vært på Google. Skulle noen virkelig ha behov for å finne ut hvor du er, basert på din IP-adresse, så går det nok til slutt, men da skal vedkommende ha virkelig stor interesse for å finne ut av hvem og hvor du er. Det tar nemlig mye tid og energi og er ikke noe andre enn eventuelt kanskje politiet vil bruke tid på.