Vær ansvarlig når du handler på nett

Vi jobber og handler stadig mer på nett. Derfor er det viktig å tenke over hvilke faremomenter som kan utsette deg for økonomisk svindel og identitetstyveri. Så hvilke løsninger er tilgjengelig for å unngå at andre bruker din informasjon, enten på dine enheter eller hacker dine personlige opplysninger?

 Her får du flere tips og råd for hvordan du sikrer deg bedre tyveri og andre som har tilgang til din mobil eller PC. 

Velg betalingstjenester med beløpsgrenser

Istedenfor å bruke ditt vanlige Visa eller Mastercard som er tilknyttet en konto, så kan det være en fordel å bruke forhåndsbetalte kort, eller e-lommebøker som Paypal, Skrill, eller Neteller når du handler på nett. Den enkleste løsningen er forhåndsbetalte kort som Paysafecard, som du får tak i på de fleste dagligvarer og kiosker her i landet. På dette kortet fyller du på beløpet du ønsker å bruke, og det er heller ingen muligheter for å overskride beløpet du setter inn. 

Slike kort er en stor fordel å bruke om dere har ungdommer i huset som kjøper for eksempel spill eller andre tjenester på nett, og kan ikke handle for mer enn saldo på kortet. Legger du derimot igjen kortinformasjon på ditt vanlige debetkort og glemmer å slette dette, er det lett for at poden i huset kan handle for langt mer enn de har lov til. 

Enkelte bransjer som nettcasinoer har vært flinke til å implementere løsninger for ansvarlig spill, slik du ikke kan gå over et visst beløp. Slike løsninger kan begrense skadeverket om noen uvedkommende får tak i dine opplysninger, og sørge for at ikke kontoen blir tømt. Men fortsatt er dette ikke mulig på nettbutikker og de fleste andre tjenester på nett.

Skjul informasjon når du er på offentlige nett

Bruker du ofte mobilen eller nettbrett på offentlige nettverk på kaffebarer eller kjøpesenter, kan det være en fordel å benytte seg av løsninger som skjuler din identitet og informasjon. Dette er spesielt viktig når du er ute og reiser, ettersom du ikke er kjent med hvem som eier nettet du logger deg på. Er nettverket opprettet av en hacker, kan de lett få tak i opplysninger om telefonen din, hvem som eier den, og til og med loggen din på nett. 

Dette betyr at de også kan få tak i betalingsinformasjon, passord, og andre sensitive opplysninger som du ikke vil at uvedkommende skal få tak i. Da kan det være lurt å slette lagret informasjon på mobilen i nettlesere og andre programmer, og i tillegg kan du også benytte deg av en VPN-tjeneste for å skjule sine spor på nettet. 

Ikke klikk på ukjente e-poster

Jobber du hjemmefra så er det viktig å ikke kompromittere sensitive opplysninger om ditt firma. I og med at flere jobber hjemmefra for tiden, så er det viktig å ta noen forhåndsregler for å unngå at andre får tak i opplysninger om kunder eller ansatte. Det veldig vanlig i dag å bli hacket av såkalte «phishing» e-poster, hvor du klikker på en lenke i e-posten som kan spore opp din lokasjon, kontakter, og eventuelt dokumenter du har på din PC eller telefon. Derfor er det viktig å unngå å åpne e-poster fra avsendere du ikke kjenner til.