Introduksjon til Dogecoin

Kryptovaluta blir mer og mer populært, og selv om det kommer flere og flere spennende mynter på markedet, er det likevel noen mynter som holder seg i toppen av listen over de som er aller mest populære. De fleste har hørt om Bitcoin, men en annen populær mynt som gjør det veldig bra er Dogecoin, som i tillegg er en av de første myntene som ble omtalt som en meme coin. Hva dette betyr, hva Dogecoin er og hvordan mynten forholder seg til markedet generelt, er noe vi skal se mye nærmere på her, sånn at du kan finne ut av om denne mynten er noe for deg.

Hva er Dogecoin (DOGE)

Noe av det aller første man sjekker når man er interessert i å kjøpe Dogecoin er Dogecoin kurs. Men før vi kommer til akkurat det, skal du få en liten introduksjon til hva Dogecoin faktisk er. Dogecoin er en peer-to-peer, open-source kryptovaluta. Den blir betegnet som en altcoin, og blir kategorisert som en nesten sarkastisk meme-mynt. Dette er fordi Dogecoin opprinnelig ble startet litt på tull, basert på en meme med en Shiba Inu og bruker denne som logoen sin.

Til tross for at mynten ikke tok seg selv så seriøst fra begynnelsen har den vokst seg stor og er i dag en av de mest etablerte myntene på markedet, og ikke minst svært seriøs. Den bygger helt grunnleggende på Litecoin, og er billigere og i et større opplag enn det andre mynter, som for eksempel Bitcoin er.

Hovedpunktene du burde huske:

  • Dogecoin ble startet i 2013 av Jackson Palmer og Billy Marcus og er en open-source kryptovaluta.
  • Dogecoin er basert på Litecoin og bruker den samme teknologien som denne, nemlig proof-of-work.
  • Dogecoin har et stort fellesskap som helt siden begynnelsen har støttet mynten og bruker den aktivt til å handle med, blant annet på sosiale medier som Reddit.
  • Dogecoin ble opprinnelig startet litt på tull og var basert på en populær meme med en Shiba Inu (som er en japansk jakthund som er veldig populær).
  • Etter at kryptobobla sprakk i 2018 mistet Dogecoin mye av den verdien den hadde bygget opp, men dette betyr ikke at mynten ikke er veldig populær og har fortsatt en kjerne av veldig dedikerte fans.

Historien bak Dogecoin

Dogecoin ble utviklet av Jackson Palmeri Sydney, Australia, i 2013 og var mest ment på tull som en kommentar på alt oppstyret han syntes det var rundt kryptovaluta. Han har blitt beskrevet som en skeptisk-analytisk obervatør når det kommer til den nye teknologien som kryptovaluta har introdusert og hadde en rimelig lekende og litt tullete tilgang til industrien da han begynte å skrive om den på Twitter.

Men til tross for den litt useriøse tilgangen sin, der han egentlig bare prøvde å være satirisk, fikk han faktisk overraske mye suksess og ble litt nødt til å ta mynten seriøst, selv om dette ikke var ambisjonen hans i begynnelsen. I mellomtiden hadde Billy Marcus fra Oregon fulgt med og hatt lyst til å være med på å utvikle en kryptovaluta, og i oppdagelsen av Dogecoin fikk han lyst til å ta del i denne. Marcus tok kontakt med Jackson, og fikk tillatelse til å utvikle den programvaren som mynten bruker.

Koden til Dogecoin ble basert på Luckycoin, som igjen er basert på Litecoin. Mynten har derfor et sterkt fundament med fokus på desentralisert konsensus via PoW (proof-of-work), og vokste hele 3000% i løpet av de første par ukene etter at mynten ble lansert.

Dogecoins utvikling på markedet

Dogecoin er en spennende mynt på mange måter, og en av disse er at mynten ble utviklet som en mer eller mindre satirisk kommentar på den populære valutaen Bitcoin og har den japanske jakthunden Shiba Inu som logoen sin. De utviklet i tillegg mynten med ambisjonen om å være raskere, mer tilpasningsdyktig og ikke minst mer brukervennlig enn det Bitcoin er. Det er derfor mange som har sett på Bitcoin som en mynt som har hatt som ambisjon å forbedre noe av det de ikke syntes fungerte med Bitcoin.

Men selv om Dogecoin opplevde stor vekst i begynnelsen og verdien virkelig ble skyhøy på veldig kort tid, var ikke dette noe som skulle vare. Boblen som ange kryptovalutaer var den del av nådde toppen i slutten av 2017, og derfra falt verdien drastisk sammen med resten av kryptomarkedet i 2018. I 2019 så man en fin utvikling i riktig retning igjen, og det faktum at Elon Musk snakket varmt om mynten på Twitter, hadde unektelig en stor effekt på verdien av mynten.

Dogecoin er litt annerledes enn andre mynter på markedet, fordi det faktisk primært er de som miner som holder mynten i gang. Infrastrukturen har aldri vært den sterkeste og er bygget opp av frivillige. Til tross for dette, lå mynten likevel på listen over de ti største kryptovalutaene i oktober 2021 med en verdi på 31,9 billioner dollar.

Dogecoin er unektelig en av de største og mest populære myntene på markedet, til tross for strukturen bak mynten ikke er like seriøs, som hvis man sammenligner den med for eksempel Bitcoin. Men samtidig var dette heller aldri intensjonen, så myntens rangering er likevel utrolig imponerende.

Ofte stilte spørsmål om Dogecoin

Når det kommer til kryptovaluta, er det mange som har spørsmål til hvordan disse fungerer, om de er trygge å bruke, og en lang rekke andre ting. Det samme gjelder når det kommer til de individuelle valutaene, så her skal du få svaret på noen av de spørsmålene folk har til Dogecoin, sånn at du kan se om du får svar på noe av det du kanskje lurer på for å kunne bestemme deg for om dette er noe du vil kjøpe eller ikke.

  • Er Dogecoin (DOGE) trygt? Dette er kanskje et av de spørsmålene som aller flest har før de investerer i kryptovaluta generelt. Er det trygt? Det korte svaret på dette er ja. Dette er fordi kryptovaluta bruker blokkjede-teknologi, noe som er utrolig mye vanskeligere å hacke enn andre teknologier. Alt er kryptert, noe som gjør det å bruke kryptovaluta sikrere enn for eksempel å bruke vanlig valuta, også kalt fiat valuta. Ingenting er selvsagt 100% trygt, men svaret på dette spprsmålet er at Dogecoin, som en av de største valutaene på markedet er relativt trygt.
  • Hvor kan Dogecoin kjøpes? Dogecoin kan kjøpes stort sett alle steder som selger kryptovaluta. Det er viktig at du velger en bra plattform, så bruk litt ekstra tid på å finne ut av hva som vil være det rette valget for deg. Det er rett og slett kjempeviktig – både i forhold til sikkerheten din og i forhold til hvilke muligheter du kommer til å ha senere, hvilke gebyr du skal betale og mange andre ting. Det å finne den rette plattformen er noe av det viktigste du gjør, så ikke hopp over dette punktet, du kommer til å bli mye mer fornøyd hvis du gir det litt mer tid og innsats.
  • Hvor kan Dogecoin brukes? Det er fortsatt sånn at kryptovaluta ikke er så veldig utbredt, og det betyr at du ikke kan bruke kryptovaluta som Dogecoin så utrolig mange steder enda. Men det blir hele tiden mer vanlig å inkludere kryptovaluta som betalingsmulighet, og i dag er Reddit og andre sosiale medier steder der man ser mynten i jevnlig bruk.