Mange av oss ønsker at vi hadde en bedre økonomisk situasjon.

Mange av oss ønsker at vi hadde en bedre økonomisk situasjon. Heldigvis er det mange grep vi kan ta selv, for å gjøre noe med økonomien vår. Dette innebærer ulike tiltak som å sette opp budsjett, og tenke nøye gjennom hva vi bruker pengene våre på. De fleste har unødvendige utgifter, som det er enkelt å gjøre noe med.

Om du har gjeld fordelt hos ulike tilbydere, kan det være verdt å vurdere et refinansiering-lån. Om du samler all gjeld, og heller har et større lån, kan det endre din økonomiske situasjon drastisk. Hvor mye lettere ville det ikke vært å få alt på en regning? Dette er realiteten om du får et refinansieringslån, som dekker all gjeld du har fra før.

For å få et lån som dette, er det første du må gjøre å finne riktig tilbyder. Her er forskjellene store, og du må sammenligne tilbydere for å få den aller beste avtalen. Heldigvis finnes det noen som kan hjelpe deg med dette. Om du besøker nettsiden Loanscouter, vil du få en god oversikt. De presenter en liste over mange tilbydere, og gjør det lett for deg å velge.

Eksempel på lån fra Loanscouter: Lendo – Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600

Med en refinansieringlån blir dine månedlige utgifter mye mer oversiktlig. En annen positiv faktor, er at disse lånene gir en lavere rente, enn du vil få ved å ha mange smålån. Om du har behov for det, kan du også øke nedbetalingstiden. Selv om det da vil koste deg litt mer i lengden, kan det bedre din økonomiske situasjon de neste årene. Litt ekstra å rutte med, er alltid en fordel!

Andre grep som vil forbedre din økonomi

Planlegging er nøkkelordet, når det kommer til å få en bedre privatøkonomi. Lag deg en oversikt over hvor mye du bruker i måneden, og hva du bruker pengene på. Et budsjett kan du sette opp, enten ved hjelp av penn og papir, eller ved å bruke et egnet program eller en app. Det viktigste er at du gjennomfører dette steget., og skaper deg en bedre oversikt.

Det å snakke med noen kan også være til god hjelp. Kanskje venner og familie har innspill du ikke selv har tenkt på. De kjenner deg godt, og ser kanskje bedre enn deg hvor du sløser og kan spare inn litt. Det at de vet at du planlegger å bedre økonomien, kan også oppleves mer motiverende for deg. I tillegg kan de ta deg i ørene, om du glemmer av de nye forsettene.

Det neste du må gjøre er å tilpasse budsjettet, slik som du ønsker at det skal være. Her må du være realistisk i forhold til hva du klarer deg uten, og ikke. Det å sette opp en post til sparing er også lurt. Selv om det er et lite beløp i måneden, kan det bli mye ut av det etter hvert. Tenk at om du sparer kun 100 kroner i uken, vil dette resultere i 5200 kroner i løper av ett år.

I det nye budsjettet ditt må det også være rom for uforutsette utgifter. Du vet tross alt aldri når vaskemaskinen ryker, eller du trenger å reparere noe på bilen. En liten buffer er det derfor viktig å ha. Sett dette opp som egen post, og spar summen om det er en måned du det ikke oppstår noe uforutsett. Ekspertene sier at det er smart å ha en buffer på tre ganger månedsinntekten.

Unngå impulskjøp

Kjøp gjort på impuls, blir ofte dyrere enn de trenger å være. I tillegg innebærer de ofte ting vi egentlig ikke trenger. Om du skal få en god privatøkonomi, bør du avstå fra det å være impulsiv med pengebruken. Budsjett og planlegging er som nevnt, det som leder deg til suksess.

De fleste av oss har dessverre en tendens til å bli veldig ivrige når vi ser gode tilbud. Neste gang du er i den situasjonen, er det lurt å ta et øyeblikk å vurdere nøye. Spør deg selv om kjøpet er nødvendig, eller er det er noe som kan vente. Som regel oppstår behovet kun som et resultat av tilbudet, og ikke siden vi faktisk trenger det som selges.  

Husk på at det aldri er for sent å snu en vanskelig økonomisk situasjon. Selv om du føler at du har gjeld helt opp til ørene, og situasjonen føles umulig, så finnes det løsninger. Det å samle all gjeld til en regning, er en fin måte å oppnå oversikt og forutsigbarhet.

Hvor godt blir det ikke å kun motta en regning, hvor all gjelden er samlet, i stedet for å stadig få nye krav i posten. I lengden vil dette også spare deg for mye penger, og sørge for at din økonomi bedres.