Overlevelses-hormon

Hører du løven brøle tar du beina fatt. Hukommelsen din sørger for at du husker hvor løven var for en time siden. Nå har forskere funnet stoffet som hjalp steinaldermenneskene, – i beinbygningen.

Foto: Pixabay

For å overleve må du også huske hvor du skal finne mat eller hvor et rovdyr var for en time siden, og slike minneprosesser er regulert av Osteocalcin, et stoff som utvikles i beinbygningen din.

Beinbygningen

Hvis du trener regelmessig, stimulerer beinbygningen din til å lage mer av et stoff som heter osteocalcin, og det vil ha  gunstig effekt på muskler og hjerne. Man vet fra epidemiologiske studier vet at personer som er veldig aktive har  mindre kognitiv tilbakegang med alderen enn stillesittende mennesker.

Mer og mer tror forskerne at Osteocalcin utviklet seg som et hormon for å hjelpe dyr med å unnslippe fare. Forskerne som er fascinert av Osteocalcin tror at evolusjon har oppfunnet stoffet som et overlevelses hormon.

Hold deg aktiv

Forskning på dette området antyder også at trening tidlig i tenårene og tidlig voksen alder , for å bygge en sterkere og større benmasse gir god effekt for helse mye senere i livet. Dette betyr at stor og tung beinmasse vil beskytte mennesker mot aldersrelaterte problemer knyttet til Osteocalcin tilbakegang.

Fysisk aktivitet  har lenge vært kjent for å ha anti-aldringsegenskaper. Man vet mye om viktigheten av å holde seg aktiv gjennom livet, men nyere forskning viser helt konkret hva slags stoffer som stimuleres dersom man orker å trene litt. For det er ikke snakk om all verden. For mye trening kan nemlig ha den motsatte effekten.

Foto: Pixabay

Mirakel pille

Ved å utvikle et molekyl som regulerer Osteocalcin kan man behandle aldersrelaterte sykdommer som hukommelsestap og muskelsvinn. Hukommelsen kan man dog trene på andre måter også, for eksempel ved å spille sjakk eller Storspiller mobil. Allikevel er dette et medisinsk gjennombrudd som vil tjene både eldre og andre med både svekket hukommelse eller nedsatt muskelfunksjon.

Behandlingen vil være forskjellig fra dagens medisiner for osteoporose, fordi de bare virker ved å stanse ytterligere tap av benmasse. Et legemiddel rettet mot osteocalcin vil stimulere bein forsterkning. Imidlertid er det fortsatt mange hindringer i veien. For eksempel er det lite sannsynlig at bare å injisere en form for osteocalcin vil være tilstrekkelig for å oppnå en terapeutisk fordel hos mennesker.

Protein injeksjoner har kort halveringstid. Den beste løsningen vil være å ha en slags små farmakologiske molekyler som kan bakes i en pille for å målrette de mot reseptoren for osteocalcin, for dermed å stimulere aktiviteten. i fremtiden vil disse pillene kunne få benmassen til å vokse igjen, slik det foregår hos barn.

DPP4

Osteocalcin er imidlertid ikke det eneste bein hormonet som har fanget forskernes oppmerksomhet. Et annet hormon som heter DPP4, som er laget av celler på de ytre lagene av bein, kalt osteoklaster, ser også ut til å spille en rolle i hvordan beinbygningen regulerer blodsukkeret. Legemidlet denosumab som blir foreskrevet til osteoporosepasienter for å forsøke å redusere frekvensen av bentap, ser ut til å ha en positiv effekt på DPP4.

Imidlertid er Osteocalcin på grunn av sin evne til å reversere aldring, det desidert mest lovende prosjektet.