Så investerar du utan mycket pengar

Idag drömmer väldigt många om att öka sin inkomst utan att behöva arbeta hårdare. Det är till viss del svårt men lyckligtvis finns det sätt att bygga ett bra kapital utan att man behöver jobba fler timmar eller byta arbetsplats helt och hållet. Att investera är ett sätt att göra det på.

Då kommer nästa fråga. Hur investerar man när man knappt har pengar över att spara? Även detta är möjligt. Alla (nästan) kan investera. Det handlar bara om att man tänker smart och strategiskt. Så här gör du!

Omprioritera din budget och dina utgifter

Första steget för att börja investera utan mycket pengar på bankkontot är att omprioritera din nuvarande budget och utgifter. Vad lägger du egentligen dina pengar på och vad kan du förändra på i din livsstil? Vill du bygga upp ett större kapital och (förhoppningsvis) bli ekonomiskt oberoende i framtiden är investeringar ett måste. Åtminstone om du inte planerar att gifta dig rik eller funderar på att ansöka om ett mer välbetalt jobb. Därför är det viktigt att du försöker göra de förändringar som behövs i din budget för att åtminstone kunna spara en hundralapp i månaden åt investeringar.

Investera i indexfonder

Om du letar efter en säker investeringsmetod som kan göra dig förmögen på lång sikt bör du vända dig till indexfonder. Förutom att vara en bra långsiktig investeringsstrategi klassas indexfonder dessutom som det bästa investeringsalternativet för personer som inte har råd att punda ut tusenlappar i aktier. De bästa indexfonder kan hjälpa människor, oavsett ekonomiska förutsättningar, att sakta men säkert öka sitt kapital. Du kan spara i indexfonder via din bank eller handelsplattformar som Avanza eller eToro och den månatliga betalningen behöver inte vara större än någon hundralapp.

Förstå att det är bättre att investera lite än inget alls

Det som håller flest människor väck från att investera är inget annat än rädslan att de inte har tillräckligt med startkapital för att komma igång med investeringar. Som vi tidigare varit inne på behöver man dock inte mycket pengar för att börja investera, därav vikten av att förstå att den minsta investeringen är bättre än inget alls.

Precis som med alla andra ting här i livet måste man börja någonstans. Börjar du inte investera när du har lite pengar kanske du aldrig når den punkt där du känner att du har tillräckligt med pengar för att komma igång. Du kan börja med hundra kronor om detta är det enda du har och som småningom öka dina investeringar i takt med att du omprioriterar din budget och vinner på dina indexfonder. Ge inte upp!

Var medveten om riskerna

Vi kan inte endast rosa investeringar utan att också nämna de risker man tar. Givetvis innebär investeringar, oavsett investeringsbelopp, risktagande. Därför är det viktigt att aldrig investera mer pengar än man har råd att förlora. Åter igen: börja med att investera någon hundralapp och se vart det kan ta dig. Du kommer bli förbluffad över hur mycket pengar det faktiskt ligger i investeringar, om du investerar på rätt sätt vill säga.