mandag, april 15, 2024

Urinretensjon – Akutt vannlatingsstopp

I Norge opplever relativt mange urinretensjon, også kjent som akutt urinretensjon. Det er en veldig ubehagelig tilstand med manglende evne til å late vannet og kan skyldes nevrogene tilstander som f.eks. ryggmargsskader, multippel sklerose og ryggmargsbrokk. Urinretensjon kan også være et aldersrelatert problem eller på grunn av en fysisk sykdom i blæren. Mange vet imidlertid ikke at det kan være alvorlige komplikasjoner og smertefulle symptomer ved urinretensjon. Derfor er det viktig at du søker hjelp dersom du opplever symptomer på vannlatingsproblemer eller urinveisinfeksjon.

Urinretensjon behandles f.eks. ved å føre et kateter gjennom urinrøret for å tømme blæren. Hvis du ikke tømmer blæren ordentlig, er det en risiko for at du kan få en urinveisinfeksjon. Dersom en urinveisinfeksjon ikke oppdages og behandles tidlig, kan den spre seg til bekkenet og nyrene. Andre komplikasjoner av ubehandlet urinretensjon kan inkludere blæreskade og kronisk nyresvikt. Derfor bør du snakke med legen din dersom du opplever symptomer på urinretensjon.

Hva er urinretensjon? 

Urinretensjon er manglende evne til å urinere og kan skyldes en blokkering i urinveiene, en svak blæremuskel eller en nevrogen tilstand. Sistnevnte kan forstyrre signalene mellom hjernen og blæren, noe som kan føre til at urinsystemet ikke fungerer som det skal.

Hvis du har urinretensjon, kan du oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

·         Akutt vannlatingsstopp

·         Hyppig trang til å tisse

·         Hastet trang til å tisse, men svak urinstrøm

·         Drypp av urin

·         Urinveisinfeksjon

·         Oppblåst nedre mage

Hva er de vanligste årsakene til urinretensjon?

Den vanligste årsaken til akutt urinretensjon er en blokkering i urinrøret. Det kan blant annet skyldes forstørret prostata (blærehalskjertel), prostatakreft, blødninger i urinveiene, hjerneblødning eller blodpropp i hjernen. Men også inntak av alkohol, psykiske sammenbrudd og alvorlig depresjon samt medisiner som antidepressiva, antipsykotika, morfinmedisiner og leddgiktmedisiner kan utløse urinretensjon.

Når du vurderes for urinretensjon, blir følgende vanligvis undersøkt:

• Er det noe som blokkerer urinrøret?

• Er blæremuskelen svekket?

• Er det en skade på nervesystemet?

• Kan problemet skyldes medisiner?

• Kan det være en psykisk forklaring?

Velg riktig kateter for din tilstand 

Med riktig kateter som passer akkurat din tilstand, kan du forbedre livskvaliteten din. Ved å bruke de riktige produktene kan du gjøre prosessen med å tømme blæren mye enklere og dermed også gjøre hverdagen din med urinretensjon enklere. Når du skal velge kateter, er det flere faktorer å ta hensyn til.

Kateteriserer du primært stående eller sittende? 

Stillingen du er i når du kateteriserer har betydning for hvor fleksibelt og langt kateteret skal være og om du trenger urinpose. Du kan sitte på toalettet, i rullestol, eller ligge i en seng mens du kateteriserer.

Foretrekker du et kateter med innføringshylse? 

En innføringshylse er en beskyttelse som ligger rundt kateteret og gjør innføringen enkel uten berøring av overflaten av kateteret. Hvis du normalt eller av og til berører overflaten av kateteret ved kateterisering, kan det være klokt å bruke et kateter med innføringshylse for å sikre god hygiene.

Foretrekker du et kompakt kateter eller tradisjonelt langt kateter? 

Kompakte katetre er generelt mindre og mer diskré enn tradisjonelle lange katetre. Kompakte katetre er lettere å ha med seg på turer og sosiale arrangementer samt å oppbevare og kaste etter bruk.

Trenger du en urinpose?

Hvis du ikke kan skylle urinen direkte ned i toalettet ved kateterisering, kan du bruke en urinpose. En urinpose kobles til kateteret slik at urinen renner ned i urinposen og deretter tømmes ut i toalettet.

Coloplast har en stor produktkatalog for ethvert behov 

Coloplast har en stor produktkatalog slik at du kan finne kateteret som passer deg og din livsstil. Felles for produktene er at de skaper trygghet for brukeren uansett behov. Du kan blant annet finne de diskré og brukervennlige katetrene fra SpeediCath®, som mange brukere sverger til.

SpeediCath® Flex for menn 

SpeediCath® Flex for menn er et mykt kateter med en tørr innføringshylse og en fleksibel tupp. Den har en rekke funksjoner designet for å gjøre hvert trinn i kateteriseringen enkelt, og er utviklet for bruk både under normal innsetting og hvis det er innsnevringer og andre vanskelige passasjer i urinrøret.

SpeediCath® Compact Eve for kvinner

SpeediCath Compact Eve for kvinner kan tas med uten at noen legger merke til at det er et kateter. Den trekantede formen på kateteret gir et bedre grep under innføring, og det har også en enkel ett-trinns åpning og sikker lukking. Det elegante designet er utviklet for enkel bruk og diskresjon.

Bestill vareprøve på kateter direkte på Coloplast sin nettside 

Hos Coloplast kan du bestille vareprøver på katetre designet for forskjellige behov og preferanser. Enten du er mann eller kvinne, er løsningene diskré, praktiske og sørger for at du får tømt blæren slik at du kan føle deg komfortabel. På den måten kan du bruke produktene hvor som helst, når som helst.

Er du i tvil om hvilke produkter du bør velge for ditt vannlatingsproblem, kan du bestille gratis prøver hos Coloplast. På denne måten kan du enkelt og raskt prøve de ulike produktvariantene for å finne akkurat de som gjør hverdagen din enklere. Coloplast har gratis frakt på alle bestillinger.

Lev livet slik du ønsker

Med de riktige produktene for ditt vannlatingsproblem kan du leve livet slik du ønsker. Trenger du veiledning om hvordan du kateteriserer, kan sykepleierne ved Coloplast hjelpe deg.

Trenger du gode råd om hvordan du kan få en trygg hverdag med urinretensjon, eller er du bekymret for urinveisinfeksjoner, kan sykepleierne i Coloplast også støtte deg med svar på dine spørsmål. De har selvfølgelig taushetsplikt.

PM-19477

Latest news
Related news