De beste programmene til å lage musikk med

Jeg har drevet med musikk i over 15 år og har gjort meg opp en del meninger og fått god erfaring innenfor dette med å lage musikk. Det er helt klart gode muligheter for alle å lage musikk med tilgangen på programmer, men noe av programvaren som finnes i dag krever en del kunnskap før man har noe som er «hørbart». Programmene kan være kompliserte, noe som gjør det litt tungt å komme i gang, m en det positive er at de fleste programmene bruker samme plugins og har store likheter.

Jeg har laget en liten liste over de programmene jeg har prøvd ut siden jeg startet og gitt de karakter ut ifra lydkvalitet, brukervennlighet, tilpasninger og diverse små detaljer som design osv. Jeg har jobbet med totalt 6 programmer (som jeg kommer på) og er stort sett fornøyd med alle på hver sin måte, men skal man gjøre suksess innenfor musikkproduksjon kan det være greit å vite hva man skal sikte på.

Pro-Tools (Terningkast 5)

Det første programmet jeg skal omtale er Pro-Tools. Dette  er kanskje det mest brukte i profesjonell studiosammenheng og det er ikke helt uten grunn. Programmet har en god opptaks-kvalitet da det har sitt eget lydkort som følger med når du kjøper dette. Jeg har ikke brukt dette mye, men Digidesign har helt klart laget et program spesialisert på opptak og lydkvalitet. Prisen på dette programmet sier også sitt da det går fra 4000kr (M-box) opp til 200.000 klassen (HD2).

Selv om programmet har en høy pris og oser lydkvalitet er det ikke noe man kan starte med sånn helt uten videre. Det har samme elementer som andre programmer men brukervennligheten er noe redusert da dette er laget for et profesjonell nivå.

Cubase (Terningkast 5)

Her har du programmet for deg som ønsker å satse på musikk og lyd-produksjon på hjemmebasis. Selve programmet kan installeres og brukes opp imot de fleste lydkort (avgjør lydkvaliteten på dine prosjekt) og har tilpasninger som gjør at du kan bruke de fleste plugins som finnes. Selve programmet kommer ikke opp på samme nivå som Pro-Tools helt uten videre, men med riktig lydkort kan kvaliteten uten tvil være profesjonell. Ønsker du å lage musikk på høyt professionelt nivå fra ditt hjemmestudio fungerer dette fint.

Etter jeg har sett meg litt rundt ser jeg at mange digitale musikere bruker Cubase. Dance, Electronica, House osv er helt klart stiler som nøyer seg med dette programmet.

Reason (terningkast 4)

Reason har mye morsomt og by på og gir deg mulighet til å lage musikk på høyt nivå. Med sine egne innebygde instrumenter har det svenske leverandøren Propellerhead Software laget noe mange hjemmestudio i dag bruker. I Reason får du mer enn bare sequenser. De innebygde instrumentene er plassert opp i en virtuell rack som både ser innbydende ut og som gir en enkel oversikt.

Reason sies å være det programmet man bruker mest for å lage elektronisk musikk og er også det mest brukte programmet innenfor sjangeren Trance. I følge Wikipedia har det engelske bandet The Prodigy brukt Reason i sine produksjoner, i tillegg til André 3000 fra Outkast, Luke Vibert, Mixer Jaëxx og osv. Wonder Arillo, en av låtskriverne til rapperen T.I.s hit «What You Know» brukte Reason på denne låta.

Om du aldrig har laget musikk før er dette et fint program å starte med. Det krever en del læring før du kan lage en sang, men det har mye grafisk å by på samtidig som det har flere fete lyder, loops osv innebygget i programmet. Prisen gir også et tegn på at dette er et greit program å starte med.

FL Studio (FruityLoops) (Terningkast 3)

Dette er kanskje det programmet de fleste starter med, men i forhold til de andre programmene syns jeg det skiller seg ut litt på en mindre positiv måte. Det kan være vanskelig å gå fra dette over til en mer profesjonelt program og det har noen vanskelige løsninger her og der. Jeg er ikke i tvil om at du heller bør starte med Reason enn FL Studio om du er nybegynner.

Jeg skal ikke avskrive dette programmet helt. Har du erfaring på dette vil du kunne lage musikk med høy kvalitet, men det gir dessverre begrensninger i forhold til de andre programmene.

IT (ImpulseTracker) (6)

Som en bonus vil jeg dele min erfaring med trackerprogrammet IT. Dette er nostalgi og gir det en følelse av hvordan de lagde musikk «før i tiden». Dette er det første programmet jeg brukte og jeg føler selv jeg var en jævel på tracking, men det ble dessverre litt for kjedelig for min del. Det finnes den dag i dag flere nettsteder for trackermusikk og det har ikke død ut da dette er en blitt en musikksjanger for spesielt interesserte.

FT2 (FastTracker) (6)

På samme måte som IT er dette er trackerprogram og føyer seg inn i listen over historiske musikkprogrammer. Jeg er helt sikker på at flere store artister har startet her før de har fått sitt navn varemerket og det anbefales at man prøver ut dette. Det er selvfølgelig mer morsomt enn profesjonelt men anbefales sterkt om du vil prøve ut litt eldre musikkproduksjon.

Plugins, Samples og Softsynther

Et sequenser-program inneholder ikke alltid alt du trenger for å skape god musikk. Eksempler på dette er Cubase og Pro-Tools. Ja, det inneholder lyder og instrumenter som en standard men det kan låte helt forferdelig, samtidig som at man trenger noen effekter som man kan pynte musikken med. Det finnes da plugins til begge disse programmene. De mest vanlige formene for plugins er VST, VSTi og RTAS.

Plugins kan være intrumenter eller effekter. Intrumenter finnes det tusenvis av og dette kalles også Softsynther, nærmere forklart Software-synther. Et eksempel er Nexus, et instrument som er mye brukt i dag innen for Urban Dance og Electrinica sjangeren. Dette intrumentet er jeg selv tilhenger av og det finnes i dag som plugin.

En annen type plugins er effekter. Dette kan være klang, ekko, autotune og lignende. Disse finnes i dag på de fleste platformer og en pakke jeg kan anbefale er den siste Waves pakken. Dette er et «must have» men jeg må advare om en høy pris her.

Samtidig som at det finnes plugins må man også ha samples som f.eks. trommelyder, loops, effektlyder og lignende. Det kan være Bass-trommer, symbaler, skarptrummer osv. Her finnes det sample-Cd’er du får kjøpt i musikkforretninger med lyder av høy kvalitet. Husk at lyder som følger med programmene som regel er mye brukt (oppbrukt) samtidig som at de kanskje ikke har en så høy standard som du får via sample-cd’ene.

Så, hvor starter man?

Jeg anbefaler å ta kontakt med din lokale musikkforretning. Her kan du spørre ut om programmene og hvilke plugins det finnes samt priser på alt sammen. En annen mulighet er å ta turen inneom YouTube for å se litt lære-videoer (tutorials). Her finner du mye bra til alle programmene. Har du noen du kjenner som kan litt ekstra i et av disse programmene kan det lønne seg å spørre om du kan sitte ved siden av eller få litt inføring. Dette gir helt klart den beste starten.

Å lage musikk krever også litt sans for musikk. Du kan selvfølgelig lage hva som helst, men om du ønsker at de rundt deg skal like det du lager kan det være greit med litt notetrening. Jeg selv kan ikke noter og bruker bare ørene til å føle meg frem til en fin melodi, men det å funne noter gir en høy kompetanse når dy bygger dine toner. Det å skape en fin melodi og god dynamikk i oppsettet er helt avgjørende for at noen skal like musikken din.

Om du har et talent er det også bra å satse på. F.eks. det å spille godt på gitar kan funke like bra i polka-musikk som i rock. Bruk det du kan til å skape noe bra.

Da ønsker jeg bare lykke til og håper denne lille erfaringen kan være til hjelp til deg som ønsker å starte med musikk.