De beste VST instrumentene / plugins (VSTi)

Det finnes «evigheter» av instrumenter du kan benytte deg av når du lager musikk. I nyere verden har vi det som heter Softsynther. Dette er en digital synth som er laget for å skape lyd direkte uten å behøve å ha noe hardware som følger med.

Riktig nok har mange styrt unna disse i lang tid grunnet at hardware gir bedre lyd, men teknologien begynner å bli så bra at det nå har kommet flere hit-produksjoner med slike bak seg.

Wikipedia.no: Steinbergs Virtual Studio Technology (VST) er plug-ins for å skape eller manipulere lyd, som brukes i det innspillingsprogrammet brukeren har på sin datamaskin, f.eks Cubase ellerAbleton Live.

Jeg skal i dette innlegget dele med deg hva jeg bruker mest av disse. Min sjanger innenfor musikk er elektronisk og jeg vil derfor fokusere litt på hva du kan bruke innenfor elektronisk musikk, men også skrive litt generelt om hver synth. Jeg vil også dele litt av min erfaring innen effekter som jeg ofte bruker.

For deg som enda ikke har valgt et sequenserprogram vil jeg anbefale å lese min guide «De beste programmene til å lage musikk med«. Her har jeg notert ned mine erfaringer om selve sequenseprogrammet. Jeg vil minne om at instrumentene i dette innlegget finnes for de fleste type sequeserprogram.

Nexus (reFX)

Det første instrumentet jeg skal starte med er en synth som er fantastisk til bruk i flere sjangere. Navnet er Nexus. For tiden er dette den synthen jeg er mest imponert av og jeg er ganske sikker på at noen av dagens billboard-hits inneholder lyder fra denne. Stilen kan ved første inntrykk virke meget «Trance», men du finner like fort ut at denne har lyder som kan prege flere stiler enn Trance, men riktig nok er den vektet mer mot elektronisk musikk enn andre sjangere.

Lydene er kategorisert i flere deler. Noen av kategoriene er Pads, Bass, Classical, Piano og Plucked. Nexus har også kommet i versjon 2 som inneholder flere lyder og muligheter. I tillegg til dette kan du også utvide ved å kjøpe flere lydpakker som passer din stil. Dette gjør du på Nexus sin egen hjemmeside, hvor du også kan kjøpe instrumentet direkte fra.

Nexus er gitt ut av reFX som også har flere kjente synther som Vanguarg, Slayer2, PlastiCZ og QuadraSID. Disse er ikke på samme nivå lydmessig med har også mye bra å by på. Personlig har jeg mest erfaring med Vanguard, men det er kun få lyder her man kan få nytte av.

Spectrasonics

Med Omnisphere, Trilian, Stylus, Trilogy og Atmoshere har de gitt verden fyldig lyd i flere år. Disse instrumentene har lyder med høy kvalitet. Fyldigheten spiller en stor rolle, men det er noe begrensninger. Det er ikke så alt for mye forskjellig å få her, men av de type kategorier du finner i synthene har du et stort utvalg. Du må skru noe selv for å få til noe unikt for det mye standard her, men kvaliteten er som nevnt ikke noe å si på!

De jeg har mest erfaring med er Trilogy og Atmoshpere. Trilogy er en bass-synth som har mye bra å by på. JEg mistenker at Mr.Benassi har vært innom her når han fant bass-lead til sin «Satisfaction» låt. Denne anbefales sterkt ved bruk av bass. Denne synthen fungerer godt for RnB, Dance og Rock. Når det gjelder Rock når den ikke helt opp, men det duger helt fint på et godt demo-nivå.

Atmosphere har et godt utvalg av pads, leads, strings og diverse og scorer hovedsaklig godt på sin fyldighet og totale kvalitet. Som nevnt tidligere har den ikke så alt for mye unikt å by på, men stiller sterkt når man vil fylle leads eller med strings.

Saxlab Linplug

Denne fant jeg da jeg søkte noe litt mer originalt og anderledes. Det er ikke lett å få tak på en saksofonisk men skal du ha noe enkel saksofon i låtene dine er dette svaret. Den gir overraskende gode og realistiske lyder.

eZ Drummer

Mange har i dag et hjemmestudio, noe som ikke gir plass til å rigge live-trommer. eZdrummer er et godt alternativ for deg som ønsker en live-sound. Det når ikke opp til virkeligheten, men den inneholder nok til å skape en god demo. Jeg bruker den også ofte i sammenheng med RnB eller elektronisk musikk noen ganger.

Du kan også legge til ektra tromme-pakker av forskjellige stiler. Det finnes flere typer som inneholder ferdige midi-loops som du også kan redigere. Selv lager jeg alle loops selv, men de som følger med er også gode. Anbefales for deg som ikke har mulighet til å ta opp live-trommer selv.

FM8

En synth med meget høy kvalitet samtidig har den meget originale lyder. Her kan du lett finne noe ubrukte leads om ikke andre lyder. Den har stor variasjon i lydene og spørmålet her er bare om du tørr å bruke en litt mer uvanlig lyd å låta di. Den har ikke så mye realistiske lyder så mye høres digitalt ut, men denne anbefales på det sterkeste.

Massive

Lager du Teckno? Da er dette noe for deg. Mye maskin-lyder her og dette er hovedsaklig ikke min favoritt, men jeg nevner den pga at den har noen gullkorn innimellom alle valgene. Jeg tror også denne kan rangeres høyt for deg som driver litt mer i maskin-sjangeren. Mye kult å hente.

B4 II

Jeg har i de siste årene fokusert mye på å få en mer og mer «live» lyd på mine produksjoner. Med B4 II får jeg en meget god orgelsound på låtene som ikke høres «fake» ut. Du kan velge mellom flere presets i av både digital og ekte sound.

Waves (VST)

Dette er et «must have»! Er det noe man har bruk for så er det denne pakken. Dette er ikke noen softsynth men en pakke med software verktøy for mixing. Det koster riktig nok en god del, men det gir uten tvil en touch på låtene dine som øker kvaliteten høys. Med waves kan du mixe låtene dine ved hjelp av verktøy med utrolig god kvalitet. Her har du delay, reverb, eq, limiter, compressor og det du trenger for å gjøre verket ditt profesjonelt.

T-raks24

Helt til slutt vil jeg også skrive litt om mastrings suite’n T-Racks24. Her har du presets som kan hjelpe deg om du ikke har greie på mastering i tillegg til et godt verktøy. Jeg vil ikke anbefale denne på utgivelser, men til demo-forbruk er den mer en god nok, om du har kunnskaper om mastring.