Test av kompakthøyttalere – Jeg bruker Fostex

Jeg har lenge vist at kompakthøyttalere gir en fantastisk lyd i forhold til sin størrelse og i sammenligning med stuehøyttalere man får kjøpt hvor som helst finnes det billige kompakthøyttalere som gir bedre lyd. VG har publisert en ganske brukbar liten test på slike høyttalere som jeg vil anbefale.

Selv bruker jeg Fostex og er meget fornøyd med de. Det er litt for mye bass i de, men de avgir god lyd i forhold til prisen, som er under 5000kr pr i dag. Jeg har også kikket litt på Genelec og Alesis, men testen VG Nett har gjort får meg til å tenke litt ekstra. Her er det flere gode og billige alternativer som jeg tror kan være gode å mikse med.

Høyttalere for mixing er en vanesak og pass på at du hører mye på de du skal kjøpe. Kjøper du billig er det viktigste å lære å kjenne dine høyttalere godt for å få den optimale lyden. Det kan også være at butikken du spør låner deg et par for at du skal kunne teste de litt og kjenne litt ekstra godt på lyden.

De jeg bruker er langt i fra best i klassen, men med sin generelle lyd og min tilpasning er det blitt en bra kombinasjon. Etter lang tid med disse høyttalerne har jeg blitt kjent med svakhetene til de slik at jeg tar høyde for dette under mixingen.

Høyttalerne som er med i testen er:

Yamaha NS-B750 – kr 6900
PSB Imagine B – kr 6995
Jamo C803 – kr 7995
Dali Mentor Menuett – kr 7996
Bowers & Wilkins CM5 – kr 8996
Linn Majik 109 – kr 9500

Det finnes mye bra utenom dette og skal du bruke mye penger her anbefaler å spørre din nærmeste musikkforhandler om en liten demo på de forskjellige høyttalere. Førsteinntrykket kan ofte lure deg og høyttalerne forandrer seg litt etter hvert som du venner deg til de.

Jeg vil også minne om at jeg selv ikke har prøvd ut noen av høyttalerne som er med i denne testen.

Lydogbilde.no gir deg resultatene og den fulle testen her.