lørdag, april 13, 2024

Hva er Canonical-tag

En canonical tag er inkludert i HTML-koden til en nettside for å indikere den opprinnelige innholdskilden. Denne markeringen brukes til å løse SEO-problemer med duplisert innhold som oppstår når forskjellige sider med forskjellige URL-er inneholder identisk eller nesten identisk innhold.

For SEO-formål viser en canonical tag Google og andre søkemotorer hvilken URL som tilsvarer den opprinnelige innholdskilden og skal vises i søkeresultatene. Den legges til som en metakode til hver URL-versjon av en gitt nettside og indikerer hvilken nettside som er originalen. Merk at lenken kun er en anbefaling; Google kan ignorere det hvis det brukes feil.

Ideelt sett bør hver side på et nettsted inneholde en canonical tag for å unngå risikoen for duplisert innhold i fremtiden.

Riktig bruk av canonical tags

Når du bruker canonical tags, vær oppmerksom på at begge sidene må inneholde (nesten) samme innhold. Dette betyr at tekst og bilder på begge sider skal være stort sett identiske. Hvis sidene bare relaterer seg til det samme emnet, men ikke inneholder det samme innholdet, kan dette føre til at søkemotorer ignorerer koblingen – eller til og med at Google ser bort fra alle slike lenker på nettstedet i fremtiden. Dette kan for eksempel skje når flere canonical tags kun er satt på én side.

Dessuten kan ikke denne typen lenker brukes til paginerte nettsider. Dette betyr at du ikke må legge til en canonical tag til side 2, 3 osv. som peker til side 1 i en paginering. Disse sidene er ofte tematisk relatert, men de er ikke identisk innhold. Hvis canonical tags ble brukt i dette tilfellet, ville bare den første siden bli vist i Googles søkeresultater, mens alle de andre sidene ville bli ignorert. En akseptabel løsning for SEO vil være å lage en oversiktsside med innholdet på alle paginerte sider og å bruke den kanoniske lenken for å indikere at denne siden skal vises i søkeresultater.

For å være sikker på at du ikke overser noen av disse kravene, har vi satt sammen en kort sjekkliste med hovedpunktene:

• Er innholdet på begge sidene (nesten) identisk?

• Er det bare én kanonisk lenke på hver side?

• Finnes målsiden faktisk?

• Er det «noindex»-metakoder på målsiden?

• Er siden med canonical taggen den du ønsker skal vises i søkeresultatene?

• Er det opprettet en oversiktsside for paginerte sider?

• Er lenken i starten av nettsiden, i stedet for teksten til HTML-koden?

SEO-fordeler med canonical tag

Fordelen med en canonical tag er at den kan legges direkte til den aktuelle siden – du trenger ikke tilgangsrettigheter til serverkonfigurasjonen, slik du ville gjort for omdirigeringer på serversiden. Videre kan du bruke taggen til å spesifisere en standardside uten å måtte omdirigere til en annen URL, noe som krever mye mindre jobb.

I tillegg, når du bruker en canonical tags vil ikke Google dele rangeringen på de individuelle nettadressene lenger, men heller samler den og forbedre den kanoniske sidens rangering i søkeresultatene. Alt dette gjør canonical tags til et viktig verktøy for SEO som støttes av søkemotorer som Google, Yahoo og Bing.

Latest news
Related news