lørdag, april 13, 2024

Hva er egentlig kryptovaluta?

Kryptovaluta er overalt i media, og et populært samtaleemne over hele verden. Men selv om de fleste av oss kjenner til begrepet kryptovaluta, så er det ikke sånn at alle vet hva det er og hvordan det fungerer. Her skal vi se litt nærmere på kryptovaluta, hvor man kan bruke det og hvordan kryptovaluta virker i praksis.

Sånn fungerer kryptovaluta

Kryptovaluta er en digital valuta, som finnes i form av en datafil. Det er flere måter å få tak i kryptovaluta på, man kan kjøpe den på handelsplattformer, eller man kan i noen tilfeller finne dem gjennom såkalt ‘mining’, en form for digitalt gruvearbeid. Den populære og mest kjente kryptovalutaen Bitcoin, oppfordrer til at man skal grave ut de resterende bitcoins som finnes rundt omkring på nettet.

Bitcoins var den første kryptovalutaen på markedet, og det er den dag i dag også den største av dem. Det er dog kommet en hel del konkurrenter til. Du finner blant annet Ripple, Ethereum og IoTa i toppen av utfordrere til den etablerte kryptovalutaen.

Teknologien bak Bitcoin var revolusjonerende, og kalles blokkjedeteknologi. Det er også denne teknologien som andre kryptovalutaer har videreutviklet, og derfor så fungerer ulike kryptovalutaer på litt forskjellige måter. Man fokuserer gjerne på at transaksjonene som bekreftes gjennom blokkjeden eller tilsvarende teknologi, skal skje raskt og sikkert. Det er også mye fokus på hva annet denne teknologien egentlig kan brukes til. Det er nemlig ikke kun som valuta at kryptovaluta er interessant, men også som en teknologi for sikkert å kunne håndtere kontrakter og lignende. Det er det mange, som har stilt skarpt fokus på i tech-bransjen.

Kryptovaluta som investeringsobjekt

Det er heller ingen hemmelighet at kryptovaluta er blitt et svært populært investeringsobjekt. Det er mange måter man kan investere i kryptovaluta på, og det er blitt langt mer tilgjengelig nå, enn det var for bare få år siden. Før kunne man utelukkende handle med kryptovalutaer på en kryptobørs, men nå kan man kjøpe og handle med kryptovalutaer også på store, anerkjente handelsplattformer. Det sier litt om hvilken posisjon kryptovalutaer har fått som investeringsobjekt. Det er ikke alle kryptovalutaer du kan handle med på store handelsplattformer, men det er flere og flere som lar deg handle med de største. Ofte trenger man også en av de store, som Bitcoin eller Ethereum, for å kunne handle på kryptobørs, og derfor kan man ha behov for begge deler hvis man vurderer å investere i kryptovaluta.

Grunnen til at mange er interessert i å investere i kryptovaluta, handler blant annet om at Bitcoin og andre kryptovalutaer har steget til eventyrlige høyder når det kommer til verdi, og man håper selvfølgelig på at det vil skje igjen på et tidspunkt.

En svært volatil valuta

Det er ingen tvil om at noe av det som gjør kryptovaluta til et interessant investeringsobjekt, er at det er en svært volatil valutaform. Derfor finnes det når roboter som Bitcoin Evolution, som utnytter denne volatiliteten på bare splittsekunder, og tar beslutninger mye raskere enn mennesker.

Latest news
Related news