Hva er SSID?

SSID er en forkortelse for det engelske begrepet Service Set Identifier. Det sier deg kanskje ikke så mye, men enkelt forklart er det det som brukes for å betegne ditt trådløse nettverk. Du har kanskje lagt merke til at når du først setter opp nettverke ditt hjemme så heter det typisk bare navnet til internettleverandøren din etterfulgt av en rekke med tall. Dette er det trådløse nettverket sin standard SSID.

Ditt nettverk sin standard SSID er dermed det navnet som først kommer opp når du kobler det til for første gang. Du trenger selvfølgelig ikke å beholde det originale SSID-nettverksnavnet, du kan enkelt endre det til noe som passer deg bedre.

SSID Broadcast

SSID Broadcast er den funksjonen som gjør at ruteren eller nettverke ditt kan sende ut, eller broadcaste, nettverksnavnet ditt. De aller fleste rutere sender ut denne informasjonen, eller viser navnet, helt av seg selv. Det som skjer da er at du kan se nettverksnavnet tilgjengelig på listen over nettverk på din telefon, nettbrett eller datamaskin. Altså er det ingenting du skal gjøre selv for at dette skal skje, det skjer helt automatisk når du kobler til ruteren. Likevel kan du også koble av SSID broadcastingen.

For å skru av broadcastingen må du gå inn på ruterens innstillinger. Alt du trenger er ruterens IP-adresse som ofte står på klistremerket under ruteren eller i ruterens bruksanvisning. Deretter skriver du bare inn IP-adressen i søkefeltet og vips så har du tilgang til innstillingene. Her ser du innstillingen for SSID-broadcasting og der kan du skru den av selv om den som oftest står på default innstillingen på. Det er nok ikke alle som har behov for å skru av SSID broadcasting, men man vet aldri og det kan være greit å vite hvordan det gjøres likevel.

Er det noe poeng i å skru av SSID broadcasting?

Dersom du velger å skjule ditt SSID, altså ved å skru av SSID broadcastingen, så vil ikke nettverksnavnet komme opp som et tilgjengelig nettverk. Det vil si at venner, bekjente og forbipasserende ikke får muligheten til å koble se på nettet ditt. Hvert fall ikke på en enkel måte. Likevel er det viktig å påpeke at det ikke er umulig og det å skru av SSID broadcastingen gjør det ikke umulig for hackere å komme seg inn på nettverket ditt. Det er klart det er vanskeligere, men det er fremdeles ikke umulig.

Spørsmålet om hvorvidt det vil være nyttig for deg å slå av SSID broadcastingen eller ikke kan jo diskuteres. For de aller fleste vil ikke dette være noe de har behov for. Selv om du skrur av broadcastingen så vil ruteren fremdeles sende ut signaler for ellers ville det ikke vært mulig for deg å koble til i det hele tatt. Det finnes også programvarer som er skapt for å kunne fange opp hemmelige nettverk og her vil ditt nettverk fremdeles kunne dukke opp. Politiet bruker bland annet slike programvarer og det kan da vekke litt unødvendig oppsikt om du gjemmer nettet ditt. Dette kan tolkes som at du driver med noe du egentlig ikke burde.