Hvordan holde deg og din private informasjon sikkert på nettet

Visste du at internett ble opprettet i 1974 og fikk over 50 millioner brukere i løpet av bare 3 år? TV brukte 13 år for å få samme antall.

Med så mange brukere, så har svindlere mange brukere de prøver seg på, og det er gjerne den eldre generasjonen som er mest utsatt. Nettvett er viktig, og man må alltid passe på hva man gjør og klikker på rundt omkring. Vi skal vise dere noen enkle tips og triks for å beskytte din privatinformasjon fra svindlere. Dersom du har vært utsatt for svindel, så anbefaler vi å ta kontakt med politiet så fort som mulig.

La oss begynne

1: Oppdater din PC, mobil eller programmer

Når du får meldinger om at det finnes nye versjoner av en programvare, så bør du som regel nesten alltid oppdatere med en gang. De fleste oppdateringer inneholder sikkerhetsoppdateringer som tetter igjen hull som gjør det enklere for hackere å komme inn. Gjennom slike sikkerhetshull, så kan svindlere få tak i din informasjon, eller ta kontroll over din mobile enhet.

Det beste å gjøre er å slå på automatiske oppdateringer, så slipper du å følge med på når hvert program kommer ut med en ny oppdatering.

2: Bruk sterke passord (og prøv å huske dem)

Du har sikkert fått høre det enten hjemme, på skolen eller på jobben at du må bruke komplekse passord med gjerne små og store bokstaver, spesialtegn og noen tall. Husk å ikke bruke samme passord på ulike steder. Vi anbefaler deg å ha setninger som passord slik som «OleGikkTilSkolen». Dersom man må gjøre det mer komplekst, så kan man legge til ulike symboler som «&, %, !».

3: Bruk antivirus programmer

Antivirusprogrammer er essensielle for alle maskiner eller telefoner, uansett om den er tilkoblet et nett eller ikke. Disse programmene hjelper deg mot svindel eller at noen tar over dine enheter.

Et slikt program hjelper å tette sikkerhetshull ved å lokalisere dem og styrke disse mulige hullene.

Det er utrolig viktig at den informasjonen som er lagret på din PC eller mobil er trygg og ikke kan leses av andre som ikke har noe med den informasjonen å gjøre.

4: Bruk VPN for å gjøre deg anonym

VPN’er er kanskje den beste måten å beskytte deg selv på nettet og virkelig være anonym når du søker rundt. De funker slik at du blir koblet til nettet gjennom en server. Denne koblingen er kryptert gjennom en VPN-tilbyder som har satt opp serveren. Denne krypteringen kalles tuneller og er utrolig vanskelig for hackere og svindlere å infiltrere ens informasjon når de er på nettet. Og dersom de mot formodning skulle komme gjennom, så er all informasjonen kryptert, som betyr at de ikke klarer å lese noen ting.

En annen pluss er at en VPS skjuler din IP-adresse og gir dem en annen IP-adresse når de er tilkoblet serveren. Denne betyr at din lokasjon og hva du gjør på nettet er helt skjult.

Det er veldig mange ulike VPN’er som man kan velge mellom, så følg med på den VPN’en som er best for deg.

5: Slå av GPS

Ved å slå av GPS på din mobil i innstillingene betyr at du er helt privat. Dette gjør at dine applikasjoner på din mobil eller andre enheter ikke klarer å lese hvor du er. Noen appliasjoner, spesielt sosiale medier kan publisere hvor du er, og da er det enklere å finne deg.

Grunnen til at det ikke er optimalt, er at man kan så når en person ikke er hjemme, noe som gjør det enklere for noen å bryte seg inn i huset ditt. I tillegg, så kan det være litt ekkelt å vite at noen følger med på hvor du går hele tiden.

6: Gjør at alle dine sosiale medier er private

Sist men ikke minst, så er det å gjøre dine sosiale medier private en essensiell ting for å skjule den sensitive informasjonen som er ute om deg. Dette er spesielt viktig siden de fleste sosiale medier har all informasjon som offentlig når du registrerer deg.

Når informasjon om deg er offentlig, så er det enklere å finne sensitiv informasjon om deg som bilder, fødselsdatoer, venner, applikasjoner, ting du liker og så videre. Dette er ikke noe man bør dele med andre.

Andre ting kan være hvis du publiserer et bilde av at du er på ferie offentlig, så vet folk at du ikke er hjemme og det er en direkte trussel mot din sikkerhet.

Ved å bare endre dine innstillinger, så hjelper du med å beskytte deg selv på flere fronter.