Introduksjon til Windows 11

24. juni 2021 avduket Microsoft sitt nyeste operativsystem, Windows 11 – nesten seks år etter at Windows 10 debuterte. Windows 11 vil tilby flere oppdateringer og nye funksjoner, inkludert en enklere design designet for å øke produktiviteten, brukervennligheten og kreativiteten, måter å få kontakt med mennesker raskere, bedre PC-spillopplevelser, raskere måter å få informasjon du trenger, en helt ny Microsoft Store og et mer åpent økosystem som låser opp nye muligheter for utviklere og andre skapere.

Denne introduksjonen til Microsoft Windows 11 beskriver hovedfunksjonene i operativsystemet, viser systemkrav for operativsystemet, forklarer hvordan og når du skal få det, og mer. Hvis du leter etter mer informasjon, kan du finne et nettsted men andre artikler om Windows 11.

Windows 11 utgitt

oktober 2021 er Microsoft Windows 11 tilgjengelig som en offentlig utgivelse. Forutsatt at din personlige datamaskin oppfyller de nødvendige kravene, inkludert installasjon av Windows 10 1909 eller nyere, kan du oppgradere til Windows 11 ved å navigere til skjermbildet Oppdaterings- og sikkerhetsinnstillinger.

Brukere kan også dra nytte av Installasjonsassistent for Windows 11 for å omgå Windows 10 Update &Security-skjermen og oppgradere til Windows 11 direkte.

Hvilke nye funksjoner leveres med Windows 11?

I Windows 11 bruker den nylig sentrerte Start-knappen skyen og Microsoft 365 til å se de nyeste filene, uavhengig av hvilken plattform eller enhet de dukket opp på før, inkludert en Android- eller iOS-enhet.

Et nytt sett med funksjoner i Microsoft Windows 11 vil være introduksjonen av Snap-oppsett, Snap-grupper og skrivebord. Disse tilbyr en «kraftig måte å multitanere og holde oversikt over hva du trenger å gjøre», ifølge Microsofts pressemelding. Med disse Windows 11-funksjonene kan brukere organisere vinduer og optimalisere skjermegenskaper for et renere visuelt oppsett. Brukere kan opprette og tilpasse separate skrivebord for hver del av livet, for eksempel én for arbeid og én for personlig bruk.

I Windows 11 integreres Microsoft Chat fra Microsoft Teams på oppgavelinjen slik at brukere umiddelbart kan koble til via tekst, chat, tale eller video med personlige kontakter uavhengig av plattformen eller enheten som brukes i Microsoft Windows, Android eller iOS. Microsoft Teams lar nå brukere dempe og oppheve demping umiddelbart eller starte en presentasjon direkte fra oppgavelinjen i det nye operativsystemet.

For spillere låser Windows 11 opp det fulle potensialet i systemets maskinvare, og setter noen av de nyeste spillteknologiene til å fungere for deg,» ifølge Microsoft. Windows 11 tilbyr DirectX 12 Ultimate, noe som muliggjør oppslukende grafikk med høye bildefrekvenser. DirectStorage for raskere lastetider og mer detaljerte spillverdener; og Auto HDR for et bredere og mer levende fargespekter. Microsoft Windows 11 vil fortsatt støtte brukernes favoritt tilbehør til PC-spill og eksterne enheter.

Windows 11s nye widgets er en personlig feed drevet av kunstig intelligens og Microsoft Edge. I stedet for å bruke en telefon til å sjekke nyheter, vær eller varsler, kan brukere nå åpne Windows 11-skrivebordet for å se en lignende kuratert visning. Widgets tilbyr nye muligheter i Windows 11 til å levere personlig innhold for skapere og utgivere.

Microsoft Store får en stor overhaling – brukerne vil ha et trygt sted for apper og innhold å se på, opprette, spille av, arbeide og lære. Ifølge Microsoft har Store blitt «gjenoppbygd for fart og med et helt nytt design som er vakkert og enkelt å bruke. Ikke bare vil vi gi deg flere apper enn noen gang før, vi vil også gjøre alt innhold – apper, spill, serier, filmer – enklere å søke etter og oppdage med utvalgte historier og samlinger.» Snart vil ledende første- og tredjepartsapper som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom og Canva være tilgjengelige i Microsoft Store.

Kommer på slutten av 2021 for Windows 11: Android-apper på Windows. Gjennom partnerskapet med Amazon og Intel, og for første gang noensinne, vil Microsoft Store tillate brukere å oppdage Android-apper, som kan lastes ned gjennom Amazon Appstore. Microsoft gjør det mulig for utviklere og uavhengige programvareleverandører å bringe apper til Microsoft Store, uavhengig av apprammeverket som ble brukt til å opprette dem.

Hva trenger utviklere å vite om Windows 11?

Windows 11 har den nye PWABuilder3, slik at utviklere kan bygge en PWA fra nettappen på få minutter. WebView2-kjøring er inkludert i Windows 11, noe som gjør det enklere å dra nytte av nettplattformen som en sikker måte å bygge hybride nettapper på. Tilbud som Windows Terminal og nye Microsoft Edge DevTools kan fortsatt brukes, da de nå er inkludert i Windows 11.

Windows App SDK (tidligere kjent som Project Reunion) vil gjøre det enklere å integrere Windows 11-funksjoner i apper, men det lar fortsatt utviklere nå mer enn en milliard brukere på Windows 10. Windows App SDK 1.0 vil bli utgitt senere i år.

Utviklere kan opprette apper som kjører internt på Windows på ARM med den nye ARM64 Emulation Compatible ABI. Med ARM64EC kan innebygd ARM og emulert x64-kode blandes i samme prosess eller modul. Denne interoperabiliteten betyr at utviklere kan optimalisere apper for å kjøre på Windows på ARM – selv om appen har x64-avhengigheter eller laster inn x64-plugins som de ikke kontrollerer.

For å forynge apputforming kan utviklere bruke WinUI3 i Windows 11, som tilbyr innebygde grensesnittoppdateringer som avrundet geometri, oppdatert ikonografi, ny typografi, morsomme mikrointerrupts (for eksempel Lottie-animasjon) og oppdatert fargepalett. Snap-layoutfunksjonen hjelper med maksimal produktivitet i Windows 11.

Treffvinduer gjør det enkelt for utviklere å administrere og opprette appvinduer. Denne funksjonen fungerer med eksisterende appkoder, forenkler vanlige operasjoner og inneholder nye funksjoner for skrivebordsapper, for eksempel lysvisningsvirkemåte, bilde-i-bilde-modus og enklere tilpassing av tittellinjen.

Sammen med de store endringene i Microsoft Store tar Microsoft skritt for å låse opp større økonomiske muligheter for skapere og utviklere. Microsoft planlegger å gjøre det mulig for utviklere og uavhengige programvareleverandører å ta med seg appene sine, enten de er bygget som et Win32-, Progressiv Web App-, Universal Windows-app- eller andre apprammeverk. Dette gjør det mulig for utviklere å nå ut til å engasjere et større publikum.

Retningslinjene for inntektsandeler endres også, ifølge Microsoft. Apputviklere kan nå bringe sin egen handel til Microsoft Store og beholde 100 % av inntektene – Microsoft tar ingenting. Utviklere kan fortsatt bruke Microsofts handel med en konkurransedyktig inntektsandel på 85/15.

Hva er systemkravene for Windows 11?

 • Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere med to eller flere kjerner på en kompatibel 64-biters prosessor eller system på en brikke (SoC)
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 64 GB eller større lagringsenhet
 • Systemfastvare: UEFI, sikker oppstart kompatibel
 • Skjermkort: Kompatibel med DirectX 12 eller senere med WDDM 2.0-driver
 • Skjerm: HD-skjerm (720p) større enn 9 tommer diagonalt, 8 biter per fargekanal
 • Internett-tilkobling: Windows 11 Home Edition krever Internett-tilkobling og en Microsoft-konto for å fullføre enhetsinnstillingene ved første gangs bruk. Å bytte en enhet fra Windows 11 Home i S-modus krever Internett-tilkobling.

Hva er funksjonsspesifikke krav for Windows 11?

 • Noen funksjoner i Windows 11 har økt kravene utover de som er oppført ovenfor. Her finner du mer informasjon om viktige funksjonskrav per Microsoft.
 • 5G-støtte: Krever et 5G-modem.
 • Automatisk HDR: Krever HDR-skjerm.
 • BitLocker to Go: Krever en USB-flash-enhet (tilgjengelig i Windows Pro og nyere).
 • Klientens Hyper-V: Krever en prosessor med adresseoversettelse på andre nivå (tilgjengelig i Windows Pro og over-utgaven).
 • Cortana: Krever mikrofon og høyttalere og er for øyeblikket tilgjengelig på Windows 11 for Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Japan, Mexico, Spania, Storbritannia og USA
 • DirectStorage: Krever en NVMe SSD for å lagre og kjøre spill som bruker standard NVM Express Controller-driver og en DirectX12 GPU med Shader Model 6.0-støtte.
 • DirectX 12 Ultimate: Tilgjengelig med støttede spill og grafikkbrikker.
 • Tilstedeværelse: Krever en sensor som kan oppdage menneskelig avstand fra enheten eller hensikten med å samhandle med enheten.
 • Intelligente videokonferanser: Krever videokamera, mikrofon og høyttalere (lydutgang).
 • Flere taleassistenter (MVA): Krever mikrofon og høyttalere.
 • Fest: Oppsett med tre kolonner krever en skjerm som er 1920 effektiv eller større i bredde.
 • Demp/opphev demping: Krever et videokamera, en mikrofon og høyttalere (lydutgang). Appen må være kompatibel med funksjonen for å aktivere global demping/opphev demping av lyd.
 • Romlig lyd: Krever maskinvare- og programvarestøtte.
 • Teams: Krever videokamera, mikrofon og høyttalere (lydutgang).
 • Berøring: Krever en flerberøringsskjerm eller -skjerm.
 • To-faktor-autentisering: Krever bruk av PIN-kode, biometrisk (fingeravtrykksleser eller opplyst infrarødt kamera) eller en telefon med WiFi- eller Bluetooth-funksjoner.
 • Taleskriving: Krever en datamaskin med mikrofon.
 • Wake on Voice: Krever moderne strømmodell og mikrofon i ventemodus.
 • WiFi 6E: Krever ny WLAN IHV-maskinvare og -driver og en WiFi 6E-kompatibel AP/-ruter.
 • Windows Hello: Krever et kamera som er konfigurert for nær-infrarød bildebehandling eller fingeravtrykkslesere for biometrisk godkjenning. Enheter uten biometriske sensorer kan bruke Windows Hello med en PIN-kode eller en Microsoft-kompatibel bærbar sikkerhetsnøkkel.
 • Windows Projection: Krever et skjermkort som støtter Windows Display Driver Model (WDDM 2.0) og et WiFi-kort som støtter WiFi Direct.

Når vil Windows 11 bli utgitt, og hvordan kan jeg få det?

Windows 11 vil være tilgjengelig gjennom en gratis oppgradering for kvalifiserte Windows 10-PCer og på nye PCer fra og med 5. Hvis du vil se om Windows 10-PCen er kvalifisert for gratisoppgradering til Windows 11, kan du laste ned Helsesjekk-appen på PC-en. Microsoft sa at de samarbeider med sine detaljhandelspartnere for å «sørge for at [de] Windows 10-PCene du kjøper i dag, er klare for oppgraderingen til Windows 11.»