tirsdag, april 16, 2024

Slik installerer du webserver og MySQL på din egen PC enkelt med Windows

Har du noen gang lengtet etter å teste dine eller andres PHP-scripts uten å ha en webserver tilgjengelig? Her er da et program som du definitivt vil like.

Det er ikke kan å installere en webserver og jobber man med script i PHP eller lignende har man ofte behov for å bruke MySQL databaser for å se resultater, som man igjen «må» ha en webserver eller et webhotell for å bruke.

Men med XAMPP kan du nå enkelt leke med PHP og databaser direkte fra din PC uten store oppsett eller større tekniske kunnskaper.

Slik gjør du:

1. Last ned programmet XAMPP fra utgiverens hjemmeside (Bla litt lengre ned på siden så finner du en versjon for ditt OS. Bildene i guiden er bru)

2. Kjør installasjonfilen du lastet ned for ditt OS, f.eks. Windows 7 og velg språk

3. Velg hvor du ønsker å installere XAMPP

4. Klikk «Install» og lag deg en god kopp kaffe eller noe mens du venter et minutt eller to. (La innstillingene stå slik de er om du ikke vet hva de forskjellige valgene betyr)

5. Kjør XAMPP når installasjonen er ferdig. Du får spørmål om dette etter installasjonen er ferdig, men finner også programmet under Apache i startmenyen din.

6. Start Apache og MySQL. Merk at det kan være du får en advarsel fra Windows Firewall når du starter serverne og her må du sørge for å gi programmet tillatelse for at det skal fungere.

7. Åpne din nettleser og gå inn på http://localhost/. Dette er standardnettsiden som nå kjøres fra din PC. Din server en nå ferdig installert og satt opp.

For å legge inn scripts, html-filer, databaser og lignende på localhost:

8. Gå til destinasjonen du installerte programmet på, f.eks. C:/xampp/ og videre inn på mappen som heter htdocs. Her ligger filene som vises på http://localhost/ og dette er mappen du legger alle script du skal teste i. Du kan flytte alle standardfilene i denne mappen til en under-mappe om du vil.

9. For å opprette en database må du inn på administrasjonen (phpmyadmin) via XAMPP. Åpne XAMPP panelet og klikk på «Admin» for å åpne phpmyadmin. Her vil du kunne lage databaser i fleng. Brukernavn er «root» uten passord.

Latest news
Related news