lørdag, april 20, 2024

Spill dataspill og bli flinkere til å multitaske

Hvis du bare spiller dataspill i en måned, vil du kunne multitaske på lik linje med unge spillere.

Dataspill er ikke bare morsom underholdning. De kan også hjelpe med å hindre den utviklingen i hjernen som uunngåelig kommer med alderen, slik at du blir bedre i stand til å multitaske. Faktisk så bra at du i noen tilfeller kan bli flinkere enn de helt unge spillnerdene.

Også bra mot depresjon og ADHD 

Det viser en ny studie fra University of California hvor sunne middelaldrende mennesker som var i stand til å tenke og huske normalt for sin alder ble testet. Resultatene viste at de som spilte regelmessig var bedre i stand til å huske. Og etter en måned med trening, klarte de å multitaske enda mer effektivt enn tenåringer. Dataspill er altså ikke bare for de unge, men mennesker i alle aldre bør overveie å kjøpe en stasjonær eller håndholdt spillkonsoll, eller bare spille enkle gratisspill på nettet.  

I tillegg til at dataspill åpenbart kan hjelpe med å bli bedre til å multitaske, er det også indikasjoner på at det kan hjelpe med å diagnostisere og behandle psykiske helseproblemer.

Studien, publisert i tidsskriftet Nature, inkluderte et spesialdesignet dataspill, NeuroRacer. Spillet krevde at spillere multitasker eller jobber med flere elementer samtidig. Resultatene var så lovende at forskere tror dataspill i fremtiden også kan komme mennesker med ADHD eller depresjon til gode.

Spill i vei!

Forskerne testet 174 friske voksne i alderen 20 til 80 år. De ble alle bedt om å spille det spesialutviklede dataspillet, og her viste resultatene at evnen til å multitaske ble dårligere med alderen. I løpet av 20-årene mister man 28 prosent av evnen til å multitaske, mens voksne 30-årene har et fall på 39 prosent når de skal gjøre to ting på en gang.

Forskerne ville gjerne se i hvilken grad folk kunne bli flinkere til å multitaske. I den studien deltok 46 friske personer i alderen 60 til 85 år. De ble delt inn i tre grupper, hvor 16 ble bedt om å spille spillet en time om dagen tre ganger i uken, 15 spilte en versjon av et spill som bare krevde at de skulle konsentrere seg om en ting om gangen, mens de siste 15 ikke skulle spille i det hele tatt.

Etter en måned så forskerne at de som hadde spilt og multitasket ofte var langt bedre enn jevnaldrende i de to andre gruppene. Forbedringene var mellom 65 og 16 prosent, og noen av deltakerne ble til og med bedre enn 20-åringene.

Ytterligere tester som målte hjernens elektriske aktivitet, viste en økning i aktivitet i de områdene som er ansvarlige for kognitiv kontroll og ferdigheter som hjelper hjernen til å skifte mellom forskjellige aktiviteter.

Og virkningen viste seg å vare, selv etter at eksperimentene sluttet. Faktisk varte forbedringene i omtrent seks måneder etter at deltakerne sluttet å spille.

Latest news
Related news