Hvilken firmakatalog er mest brukervennlig og ser best ut?

Telefonkataloger og firmakataloger har for lengst blitt en fast vane på Internett og etter hvert som årene hat gått er det bare kommet flere og flere.

Jeg har kikket på noen utvalgte og gitt en vurdering i design og brukervennlighet. Mange av katalogene byr på litt mer enn bare firmasøk, men disse elementene er utelatt i begrunnelsen.

Internettopplysningen (www.io.no) – (8.5 poeng)

Internettopplysningen
Internettopplysningen

IO.no, eller Internettopplysningen er de som scorer høyest denne gang. Dette er klart de mest originale og brukervennlige når det kommer til design og brukervennlighet.

Katalogen har vært på nett siden 2004 og firma bak heter også Internettopplysningen AS, men eies også av Flyt Media AS og Online Katalogservice AS.

Kundesenteret holder til i Ski Kommune.

Brukervennlighet (9)
Det er lite å klage på hos IO.no. Katalogen går rett på sak med et smakfult og latte-farget søkefelt med fin fremtoning og opplevelse.

Her er alle tilleggstjenester tonet ned og hovedfokus er lagt op katalogens hensik, firmasøk.

Når man gjør et søk får man lynraskt svar. Det finnes ikke reklame i synsbanen og så vidt jeg ser er det ikke reklame i katalogen i det helel tatt.

Man får opp den informasjon man trenger hurtig og enkelt samt en geografisk fordeling i venstre kolonne.

Inforsiden har relevant informasjon og kart. I tillegg har man et meny øvest med kontaktskjema, hjemmeside og foretaksinfo.

Det er lite å klage på i brukervennligheten

Design (7,5)
Designet gir en veldig fin opplevelse. Dette er smak og behag, men de viktigste tingene er tatt høyde for her.

Fokuset i designet er hele tiden på brukerens behov for å gjøre søket så hurtig, enkelt, reklamefri og tydelig som mulig.

I tillegg har de nå fått laget en mobil-løsning som man kan ta en kikk på her – m.io.no

Bedriftsdatabasen (www.bedriftsdatabasen.no) (4,5 poeng)

Bedriftsdatabasen
Bedriftsdatabasen

Dette er en katalog som har vært på nett noen år. Jeg ble selv kjent med siden ved å se en reklamespot på TV for noen år tilbake. Siden den gang har jeg ikke brukt katalogen.

Brukervennlighet (7)
En viktig faktor i min test er laste-tid og tjenesten er hurtig å bruke. Det er god balanse mellom reklame og relevant innhold og de har rene linjer og et klart og tydelig oppsett på forsiden.

Etter man har gjort et søk er det enkelt og oversiktlig. Man finner enkelt frem og får nøkkelinformasjon servert i bokser.

Design (2+)
Katalogen har valgt en babyblå farge som hovedfarge, noe det ikke er grunn til å kritisere. Fargen går godt i designet og blir fremstilt tydelig som en hovedfarge i deres rammeverk.

Oppsettet og søkefeltet har ingen spesielt utseende og videre har rammeverket ikke spesielt preg av et godt design. Helheten gir et inntrykk av at siden er gammelt og på kanten til ut-datert. Det er ikke lagt mye sjel i design og det ser ut som siden er ubemannet og forlatt. Ikke store pluss i designet altså. Jeg vil forøvrig nevne at dette har fått sine fordeler i brukervennligheten da designet er veldig enkelt.

De får et lite pluss for å ha støtte for mobile enheter. Jeg har testet med iPhone og dette fungerer utmerket. Designet er forøvrig ikke noen forandring og drar derfor karakteren veldig ned.

Gulesider.no (www.gulesider.no) (6 poeng)

Gulesider.no
Gulesider.no

Dette er katalogen de fleste har høye forventninger til. Gulesider er den tradisjonelle firmakatalogen som har ligget på dørmatten til folk siden ca 1984, i følge Wikipadia.

Brukervennlighet (6)
Jeg har ikke tall, men antar at dette er Norges mest brukte firmakatalog. Dette er nok også en del av årsaken til at den trekkes litt i brukervennlighet i forhold til andre kataloger i dette innlegget. Oppsettet bærer preg av mye reklame, kart og søkerelaterte spørmål. Er man ute etter et telefonnummer påvirker dette syns-linjen litt, men ikke til irritasjon.

Når man har utført et søk får man greit opp en liste over firma, men noen av oppføringene føler jeg kan ha litt for mye informasjon i seg, men ellers er listen grei og informativ.

Design (6)
Ja, Gulesider har gjort litt mer utav sitt design. Ikke mye, men ved å ha litt graderte kanter og enkle linjer og gråtoner har designet fått en helt grei og gul fremtoning. Hovedfargen ligger i navnet, noe også designet bærer preg av.

Konseptet i designet ligger der og ting faller veldig greit i hverandre. Det synes godt at det er gjort store diskusjoner før design, noe som også gir resultater. Det er forøvrig ikke noe mer utagerende i forhold til andre design bortsett fra små nyanser.

Nettkatalogen.no (www.nettkatalogen.no) (4,5 poeng)

Nettkatalogen.no
Nettkatalogen.no

Advista AS, som også drifter 180.no, er de som i dag eier det som heter Nettkatalogen AS. Katalogen er også en del av Gulex.se og Gulex.dk, som er samme katalog og som har samme utseende.

Bruekrvennlighet (4)
Nettkatalogen har mye mer å by på enn firmasøk. i forskjellige farger har de kategorisert sine søkemuligheter i kart, nettsøk, offentlig osv. Dette gir en grei vei for de som skal gjøre andre ting, men i denne testen tar jeg for meg kun firmasøk.

Hovedsiden og søkefeltet er godt synlig, men har mye informasjon og tilleggstjenester rundt seg. Dette kan fort forvirre litt.

Etter et søk er utført blir første øyekast fort litt flere når man begynnerlete i resultatet. Blant mye annen informasjon finner man til slutt det man leter etter, men blant store bannere, sponsede lenker og masse farger.

Design (5)
Nettkatalogen har valgt en gul farge som sin hovedfarge. Dette går også tydelig igjen hele veien i designet. Gulfargen har blitt et symbol på firmaoppføringer og er noe man nå ser i de fleste nettkataloger.

Selve designet har ikke noe spesielt ved seg, men har en helt ok tidløs look. Inntrykket er kanskje at siden er litt gamme og trenger en liten oppussing hvor mye er veldig firkantet og enkelt. Likevel er rammer og linjer i stilren possisjon og siden ser komplett ut.

Noe som trekker ned på design og brukervennlighet er at søkeresultatet inneholder store forskjeller i stil. Noen firma kommer opp i liten boks med lite info og andre i større bokser. I tillegg dukker logoer og bannerannonser opp blant søkeresultatet, noe som lett kan forvirre.

Firmaitrondeim.no (www.firmaitrondheim.no) (6 poeng)

Firmaitrondheim.no
Firmaitrondheim.no

Trønderne har i år fått en helt ny katalog. Dette er firmasøk kun på Trondheimsbaserte firma. Katalogen er eid av Genc Media, som også driver denne bloggen.

Brukervennlighet (7)
Siden har rene linjer og er bygget på ren enkelhet og brukervennlighet. Oppsettet bærer et preg av Google sitt oppsett, men hovedsaken er at det gir den informasjon den skal gi.

Søkeresultatet viser oppføring i prioriterte og ikke prioriterte. Dette skilles ved å bruke en «standard» gul farge på de oppføringer som er prioritert.

Tjenesten viser firmainformasjon og ikke noe mer enn det. Dette gjør at tjenesten har en veldig enkel oppgave og de som bruker den får det de er der for. Derfor får den også en høy score på brukervennlighet.

Siden får trekk for å ikke ha egen app eller side for smarttelefoner og nettbrett.

Design (5)
Når det kommer til reklamer er det er kun 1 reklame på hele siden og den finnes inne i detaljseiden til hvert firma. Bortsett fra reklamen er oversikten helt grei uten store WOW eller sukk og det er lite utagerende. Designet har likevel gode små detaljer som gir et løft i aldersoppfatningen til siden. Et tidløst design, men til tider litt kjedelig, kanskje slik en katalog skal være?

Norge Online (www.nol.no) (2 poeng)

Norgeonline
Norgeonline

Norge Online, eller nol, som domenenavnet heter er en helt vanlig firmakatalog med enkelg og raskt firmasøk på firma i norge. Jeg har ikke brukt det ofte personlig, men det har dukket opp et par ganger i søk i Google.

Brukervennlighet (1+)
Det kan ta litt tid før man finner det man leter etter inne på Nol.no. Siden ser forlatt ut og bærer preg av mye reklame, som også er plassert litt uheldig.

Søkefeltet har lite fokus og man får servert noen utvalgte bransjekategorier som inneholder flere firma geografisk tilfeldig, i veldig liten skrift. Dette virker som en mer umulig oppgave da katalogen inneholder hele norges bedriftsdatabase.

Nol.no får et pluss for at de har et lynkjapt søk som gir deg resultater på millisekunder.

Søkeresultatet er omtrant bare reklamebannere og google linker. Resultatene er lite synlig og man får lite lyst til å bla seg videre inn på siden. Det er ikke mye annet å si om selve infosiden til firmaet heller, da den også er veldig rotete.

i tillegg opplever også noen feil her og der på siden noe som trekker mye ned.

Design (3)

Selv om brukervennligheten har fått bunnkarakter i denne runden har de gjort en liten innsats på design. Det er gjort noen forsøk på graderte rammer og lignende som skaper en litt mer original look.

Det ser likevel ut som en side som mangler en del arbeid.

Finnfirma.no (www.finnfirma.no) (4 poeng)

Finnfirma.no
Finnfirma.no

Dette er et Fredrikstad-basert firma som har vært med siden 2003. De skriver i dag på sine sider at det har hele 40 ansatte og har de er en bransjeportal med forus på informasjon til bæringsliver innenfor fagmann-, byttvare- og transportindustrien.

Brukervennlighet (5)
Finnfirma.no har satset på en noe anderledes forside enn mange. De har en brasnjeoversikt og en fylkesoversikt, som i skyggen av et gult søkefelt gir en vandt opplevelse i forholt til firmasøk.

Det trekkes litt på at det er mye informasjon og litt liten skrift for, for de som har lese-vansker eller synsproblemer.

Søket tar 3-6 sekunder. På det lengste blir det trekk på opplevelsen. Selve resultatlisten er enkel og stilren. Skriftstørrelsen kan by på problemer, men dette kompenseres med mye luft rundt skrift, slik at det blir tydligere.

Design (3)
Oppsettet og designet oppleves i stor grad som gammelt og utdatert. Jeg føler med en gang at det ikke er brukt tid på deisgn på lang tid.

Grafer og tabeller på infosiden ser veldig gamle ut, noe som gjør de nesten uleselig.

Det er holdt en fin ramme og tema holder seg hele veien, men bærer mye preg av gammeldags.