Dette trenger du for å lage en egen hjemmeside fra scratch

Har du lyst og nok motivasjon er du ikke så langt unna det å lage en hjemmeside. Med internett tilgjengelig har du tilgang til den største læreboken i verden.

En hjemmeside lages hovedsaklig ved å programmere HTML og CSS. Det finnes flere språk, men HTML og CSS er de 2 språkene som lar deg bestemme utseende i form av rammer og styling.

For å lage en hjemmeside trenger du basiskunnskap innen HTML og CSS. Vi har laget noen korte innlegg som guider det igjennom de enkleste HTML-taggene, og diverse andre tips og triks, her, men jeg vil anbefale deg å starte på W3Schools.com om du er helt blank. Her finner du guider i tillegg til praktiske oppgaver som lar deg prøve og feile litt.

Her er et eksempel på en HTML-kode. Dette er en tekst-lenke til VG Nett:

<a href="http://www.vg.no">VG Nett</a>

Har du 39 minuter til overs har jeg funnet frem en video fra YouTube som hjelper det litt i gang. Den er på Engelsk.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=GwQMnpUsj8I

Når du har lært basiskunnskaper i HTML kan du i utgangspunktet lage deg en veldig enkel hjemmeside, men for at du skal kunne lage en litt mer komplisert en trenger du erfaring. Er du genuint interessert vil du automatisk bygge på kunnskapene etter hvert.

Start med Notepad eller Notepad++

Notepad følger med i windows og er det grunnleggende man starter med. Du kan kode alt av kode via Notepad, men det negative med Notepad er at det ikke har spesielt mange verktøy eller hjelpemidler. Derfor har man Notepad++. Dette er en utvidet versjon som gir deg enkle hjelpemidler, som f.eks. fargekoder på tagger og atributte og diverse andre små detaljer. Dette kommer godt med spesielt når du er ny.

Notepad++ er gratis og kan lastes ned her

Dreamweaver bistår med kodingen

Et verktøy som kan hjelpe deg et stykke på veien er Dreamweaver. Dette er et «WYSIWYG» program. Det står for «WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET» og lar deg lage en hjemmeside ved å nesten tegne den med de forskjellige verktøyene du finner i programmet.

For deg som ikke ønsker å bli proff, men kun legge ut små rammer og bokser kan bruk av Dreamweaver uten HTML-kunnskaper være en snarvei.

Men, en kombinasjon av å skrive HTML og bruke Dreamweaver for å rette eller se resultat er meget bra. Her kan du programmere HTML og se resultatet i et delt vindu. I tillegg har du verktøy som bistår godt slik at du slipper å skrive alle kodene, noe det kan bli mye av etter hvert.

Sjekk ut videoen nedenfor for en grunnleggende gjennomgang i Dreamweaver.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=0jw8yxd1Pbs

Dreamweaver koster ca 4000 kr og kan kjøpes hos Adobe. De har også en norsktalende salgsavdeling.

Skap grafikk med Photoshop

HTML, CSS og Dreamweaver kan gi deg en god hjemmeside, men for å gi hjemmesiden et enda bedre grafisk utseende er det vanlig å benytte seg av bilderedigeringprogram som f.eks. Photoshop.

Med Photoshop kan du lage alt du har behov for av grafisk materiell. Knapper, logoer, bannere, bakgrunner og diverse annet.

PS krever en del trening, men det går massevis av kveldskurs som kan sette deg i gang. Photoshop er en god investering i flere sammenhenger.

Sjekk ut denne videoen for å få en grunnleggende gjennomgang i Photoshop.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xS5uh5TCXcU

Photoshop koster ca 9000 kr og kan kjøpes hos Adobe.

Notepad er i utgangspunktet det eneste du trenger

Er du god til å skrive HTML og CSS trenger du i utgangspunktet ikke Photoshop eller dreamweaver til å lage en hjemmeside. Det er med andre ord helt gratis å lage en hjemmeside og har du en Windows-PC trenger du heller ikke å installere noe for å starte.

Les også: 4 gratis alternativer til Photoshop

De fleste kjenner du Notepad, men for de som ikke vet hva det er så er Notepad et tekstredigeringsprogram i Windows. Du finner det i startmenyen.

Med Notepad man du skrive HTML, lagre som test.html og se resultatet ved å åpne filen i nettleseren du bruker. Du trenger med andre ord ikke internett for å lage en internettside.

Det var en kort innføring i hva du grunnleggende bør se litt nærmere på for å lage en hjemmeside. Bla det litt rundt i bloggen for å finne flere innlegg som kan hjelpe deg på vei.