Hvordan finne et godt og riktig domene for din hjemmeside

Hvordan skal du finne et domene til din blogg eller hjemmeside? Alt er jo tatt!! Det er helt utrolig, men omtrent alt man søker på som inneholder ord som finnes i dagens dagbok er opptatt. Du kan vri å vende på ord for å finne noe ledig, men du ender som regel opp med et domene som kanskje ikke har så mye betydning for din hjemmeside som du egentlig ønsker.

Jeg har sikret meg noen gode domener som dekker innholdet i de hjemmesider jeg har og tenker å dele mine metoder med dere.

Utløpte domener

En side jeg benytter ofte er Domeneshop sin tjeneste som viser utløpte domener. Dennelisten er LANG, men også nyttig i en viss grad. Listen lister opp domener som nylig er sakt opp. Her kan du finne domener som har gode ord eller lignende som har vært opptatt lenge.

Fordelen med domener som er eid av noen før er at de kan ha jobbet opp noe pagerank og besøk på domenet fra tidligere, men baksiden er at det alltid er en årsak til at domenet er blitt ledig igjen. Det de har forsøkt å gjøre med domenet har ikke fungert og de har derfor sagt opp domenet. Det kan derimot være en annen historie for deg om du har andre intensjoner. Google domenet før du bestiller det for å se verdien av det.

Valg av domene vs innhold og tjenester

Det beste domenet du kan velge er et domene som forsterker innholdet på siden din. Et domene med samme tittel som ditt firma vil være det beste. Et firma må profileres på og utenfor nett og det er derfor viktig å forholde seg til ett og samme navn slik at dine kunder, eller fremtidige kunder, bare trenger ett navn å huske for å ta kontakt senere.

Man MÅ ikke velge et domene som heter dopapir om man skal selge dopapir, men dette forstærker innholdet veldig. Det som er viktigst i bunn og grunn her er å promotere ett navn hele veien. Bytter du navn på tjenestene dine hele tiden vil markedsføringen du gjør bli verdiløs. Om du bruker ett og samme navn hele veien vil du etter hvert komme høyere og høyere i verdi hos søkemotorer, kunder og fremtidige kunder.

Kjøper du et domene som heter 77butikken.no sier dette lite om hva du driver med bortsett fra at det er en butikk. Promoterer du dette navnet i tykt og tynt vil flere og flere etter hvert få kjennskap til butikken din og du vil få et varemerke som folk kjenner til.

Lokale navn

Et triks for deg som kjører lokale tjenester kan være å legge til stedsnavn i domenet. Et eksempel på dette er et domenenavn som bedrifteritrondheim.no. Denne er ganske enkel og forklarende og ville i mine øyne vært en oversikt over bedrifter i Trondheim. Dette domenet er forøvrig ledig for deg som ønsker å starte en nettkatalog i trondheim :).

Velg .no eller .com

For deg som er HELT NY så stpr .no for Norway/Norge og .com for Commercial (tror jeg). Det beste domene for en nasjonal bedrift er .no. Det er liten hensikt i å velge .org, .biz, .eu, .as eller lignende da dette skaper forvirring. Sier du et domenenavn på radio, tv eller til en venn husker de fleste dette som .no eller .com.

Har du en internasjonal bedrift er selvfølgelig .com viktig, men da burde du også sikre deg domener i de landene ditt firma opererer og er sterkest. .se (Sverige), .no (Norge), .fi (Finland), .dk (Danmark) etc.

Fornavn og etternavn

Som du sikkert vet er det meste av gode domenenavn opptatt. Fortvil ikke. Du kan lett skape enkle og gode domenenavn med et fint/snertent fornavn eller etternavn. JEg har selv valgt et fint fornavn på min filmtjeneste 123film.no. 123 er enkelt å huske og er en betegnelse på «enkelt», som i ordtaket «Dette er gjort på 1-2-3». Når jeg sier 123.film.no er dette lett å huske. Andre måter å gjøre dette på er f.eks. å dobble bokstaver som i mmmusikk.no og ssspill.no. Man til å med bruke rebus-prisipp som i sk8.no (skate.no). Alt som er lett å huske er et godt navn.

Så hvordan skal du KORT velge et godt domenenavn?

  • Velg et domenenavn med samme navn som ditt firma.
  • Bruk hovedsaklig .no og .com som etternavn.
  • Velg et navn som har samme tema som innholdet på din side.
  • Korte domenenavn er enkle å huske.
  • Kombiner med enkle fornavn/etternavn for å frigjøre ord du vil bruke, f.eks. 123snekker.no, 123reise.no

Er du klar til å kjøpe deg et domene? Jeg vil anbefaler Proisp.no. De har en kjapp support og gode priser på webhotell. Jeg bruker de og har brukt de i flere år nå uten dårlige opplevelser.