Dette trenger du for å lage og utgi din musikk

Hva trenger man for å lage musikk som kan være av professionell kvalitet? Dette lurte jeg selv på for ca 10 år siden. Da hadde jeg jobbed med trackerprogrammer som lot meg gjøre kule ting, men som hadde sine begrensninger.

Det er ikke bare å kjøre på uten å tenke om du skal utgi musikk. Skal man selge musikk må man ikke bare ha en bra låt eller et godt konsept, men også god lyd-kvalitet.

Lydkort (ca. 1000,-)

Det lydkortet du har som standard i din PC fungerer fint til å lage musikk med på hobbybasis, men kvaliteten er ikke veldig god om du skal ta opp eller utgi musikk. Derfor holder dette ikke mål om du har en plan om å drive litt mer profesjonelt. Lydkort for enkel produksjon får du fra 1000-lappen og oppåver.

Selv har jeg et FireFace 800 til 16.000 og dette syns jeg fungerer utmerket. Det er likevel ikke stor forskjell på mitt og mange som koster halvparten så lite. Prisen du betaler er som oftest kvaliteten på innspillingen, antall inputs og diverse detaljer. Er du en vokalist vil det være lurt på legge godt med penger i lydkort (og mikrofon) for å få en best mulig opptak. Dette gjelder selvfølgelig alle som driver med opptak. Det samme gjelder deg som skal jobbe med band eller større oppsettinger der du trenger et lydkort som takler flere opptakskilder.

Jobber du mest med softsynther er det helt greit å bruke et enkelt lydkort til 1000-lappen eller 2.

Mikrofon (ca 2000,-)

Du MÅ ikke ha mikrofon, men jeg kan love deg at det er mye morsommere når du har en mic å jobbe med. Selv om du ikke kan å synge er det mye du kan gjøre med en mikrofon. Opptak av lydeffekter eller f.eks. akustisk gitar gjøres best med studio-mic. Man setter seg f.eks. med gitaren inntill mikrofonen og kjører opptak!

Jeg har en ADK Vienna som jeg betalte ca 2500 for. Dette var et ganske ukjent merke da jeg kjøpte den, noe som bidro til en billig pris for en bra mic. Det har riktig nok samme pris nå, men ADK har langt dyrere produkter pr i dag. Om du ikke har nok penger til dette har AKG (ikke ADK) en del gode og billige mikrofoner (ca. 1200kr).

Totalt må du vel brenne av en ca 1000kr på pop-filter og stativ i tillegg, men ikke kjøp de billige stativene pga at de ramler sammen på kort tid. Pop-filter er et MUST og det koster rundt 300kr.

Sequencer program (4000,- * M-Box)

Dette er programmet du bruker til å ta opp og lage musikken din med. Her er det mange tabeller, tall, rammner og rekker, men det gir mening om du setter deg ned litt. Jeg har laget en guide over hvilke gode programmer du kan velge 🙂 – Klikk her for å lese mer om dette

Prisen på en M-box er ca 3-4000kr og cubase tror jheg koster rundt 5000kr. Av disse vil jeg anbelafe Pro-Tools (M-box) som er et merke med god omtale. Starter du med Pro-tools bruker du samme program som de fleste hit’s du hører på radioen din er spilt inn med. Fordelen her er at du får pro-tools og lydkort i en og samme pakke. Det vil si at du kan eliminere prisen på lydkort litt lengre opp i innlegget om du ønsker det.

Samples (Gratis / evt Sample cd’s til 3-400kr)

Dette er det viktiste du har om du ikke driver med innspilling. Samples er alle trommer, lyd-effekter og diverse lydpynt du bruker under produksjon. Jo bedre samples du har jo bedre blir kvaliteten på musikken.

Jeg anbefaler deg å samle på alle samples du har samt lage deg en mappe mned dine favoritter i slik at du kan ha et utvalg av brae samples liggende tilgjengelig.

Du finner massevis av samples på nett eller så kan du også bruker penger på sample-cd’er, som er gode om du velger de riktige.

VSTi – Software Synther

Dette er instrumenter du ser på skjermen din. Altså programmvare som ser ut som en synth. Det finnes massevis av de til forskjellige priser. Jeg har laget en guide over mine favoritter her

Totalt

Totalt må du vel regme med å ut med minimum 6000kr for å ha utstyr du kan gi ut musikk med. Dette passer vel best for deg som driver mye med innspilling og har mye lyder selv.

De fleste kjøper seg et lydkort og en mic, så laster de ned program og VST synther på nett. Jeg skal ikke anbefale å gjøre det, men det er nok årsaken til at det er så mange som lager musikk i dag.