Hva er CMS (publiseringsløsning) og hvilket system skal du velge?

WordPress, Joomla, Drupal, Episerver osv. Det finnes mange CMS å velge mellom, men hva hjelper det når man ikke vet hva CMS er.

Jeg skal nå gjøre et tappert forsøk på å forklare hva dette er.

CMS står for Content Management System. Det er et system som hjelper deg å håndtere innhold på dine websider.

Før i tiden lagde folk hjemmesider for bedrifter som måtte oppdateres manuelt ved å bruke vanskelige koder som HTML, PHP, ASP eller lignende. Man måtte derfor leie inn dyre utviklere for hver gang man skulle oppdatere sine nettsider.

Etter vert som mulighetene utviklet seg kom CMS til verden. Dette ga bedrifter en mulighet til å oppdatere sine hjemmesider uten større kunnskaper og derfor selvfølgelig spare masse cash.

Ved å enkelt logge deg inn i CMS med brukernavn og passord kan du legge til nyheter, bilder, brukere og lignende like enkelt som å skrive i word eller andre enkle tekst-programmer, ved hjelp av dagens CMS.

Det finnes i dag veldig mange forskjellige CMS. Noen er gratis og noen koster penger. Så hva skal man egentlig velge og hva er forskjellen?

For å gjøre saken litt enklere skal jeg gi deg en liten forklaring i de 2 systemene jeg kjenner mest til.

WordPress

WordPress. Jeg starter med WP fordi at det er min favoritt. Det er også wordpress som benyttes i denne bloggen.

WP er i utgangspunktet byget som et bloggeverktøy. Man skriver en artikkel som rangeres etter dato på forsiden. Men tenker man litt større på det kunne like greit VG ha vært en blogg.

På grunn av fleksibiliteten i wordpress kan man enkelt bygge det til å vær en hvilken som helst nettside, og på grunn av dette er WP i dag trolig det mest brukte CMS i verden.

Det som gjør WP til et av verdens mest brukte føler jeg er brukervennlighet, stabilitet, oppdatering og tilgjengelighet på plugins.

Alle kan bygge plugins, som galleri, skjemamodul, gjestebok og lignende, og det er derfor kommet enormt mye bra tilleggsmoduler på marledet.

Dette styrker wordpress enormt og gir de som bruker det en mulighet til å bygge en hjemmeside slik de ønsker det og samtidig spare mye penger

Joomla

Joomla er en snedig sak som dukket opp tidlig. Det var et system jeg brukte tidligere som har de samme mekanismene som WordPress men som er lite brukervennlig.

Skal man håndtere en hjemmeside uten større kompetanse kan man fort kjøre seg litt fast uten et kurs eller litt hjelp, men i utgangapunktet kan joomla gjøre mye bra akkurat som wordpress eller andre CMS.

Jeg håper dette styrker din forståelse på hva CMS er og at du tar en real runde med leverandører og webdesignere før du velger ditt system.

Spesialtilpassede CMS

Jeg vil også til slutt legge til at det finnes mange CMS som er tilpasset spesielle sjangere. F.esk. innen netbutikker finnes det mange CMS’er man kan bruke som er beregnet på dette.

Skal du starte en nettside innenfor et spesielt system-felt på nettet vil jeg anbefale deg å se etter et spesiallaget system for denne kategorien.