5 fineste og beste nettavisene

Jeg leser som mange andre nettaviser hver dag. Det er ikke alltid for å oppdatere meg selv, men ofte også fordi at jeg enkelt og greit kjeder meg. Om det er på jobb, hjemme, på buss eller tog så er som regel en nettavis underholdning.

Teknologien fyker frem og i det siste har nettavisene endelig fulgt etter med å oppdatere sine sider. Det er STORE forskjeller mellom de forskjellige nettavisene, men etter en kort analyse har jeg funnet min favoritt. Jeg skal nå dele med deg hvilken nettavis jeg mener fortjener en troneplass for sitt utseende og sin stil.

(Jeg vil minne om at jeg har begrunnet de største og mest leste aviser i Norge, inkludert lokalaviser. Dette er ingen offisiell måling, men min personlige mening)

5. Adressa.no

Jeg starter på Nr 5 der vi har Adressa.no. Det er kanskje en litt kjedelig 5. plass da du ser det samme flere steder på nett. En retning mange lokalaviser har gått.

Mange har valgt et CMS-system i kor slik at du ser det samme i nesten alle lokal-nettaviser landet over, men Adressa skal ha cred for å ha gjort sin litt mer egen og penere.

De har fortsatt en del å rydde i, men har en litt bedre struktur enn mange andre. De havner på en 5 plass på min personlige liste.

4. VG Nett

Norges største avis er kun en nr 4. Det første ordet som kommer opp er rot etterfulgt av lite struktur og en dash usikkerhet.

VG Nett gjorde for litt siden en oppdatering av forsiden sin, som egentlig var å fjerne sidemenyen med diverse tilbehør. Dette var en tragisk utsettelse på å følge trenden. En pinglete avgjørelse som kunne ha fått konsekvenser når alle andre nettaviser stadig kommer videre.

Det er likevel noen viktige ting har de behold, noe som kanskje gjør at leserne fortsatt er der, det er at de publiserer ofte nyheter og har en enkel struktur i nyhetssakene.

Skulle VG nett sin redaktør lese dette anbefaler jeg en renere linje i temaet samt å opprydding i detaljer, spesielt i sidemenyene og på undersidene, der man i dag ofte finner feil.

3. Klartale.no

Klartale.no kommer fra intet og havner rett opp på 3. plass. Jeg har ikke lest denne avisen før, men har lagt merke til den i min nettavis-surfing.

De karakteriserer seg selv som «Norges eneste lettleste nyhetsavis. Større skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn andre aviser».

Dette var pent, tydelig og enkelt. Som et lille ekstra laster siden lynkjapt også. Dette var en positiv opplevelse, men innholdsmessig kjenner jeg ikke denne avisen.

Det ser ut til å være generelle nyheter her ved et første øyekast. Det blir en sterk 3. plass for en liten avis, men denne anbefales det å se på.

2. NRK.no

Som nummer 2 har jeg valgt Norges skattebetalte nettrok. NRK.no har en fin og ryddig forside og tilbyr ikke mindre enn andre, men her slipper du å få reklame dyttet opp i trynet når du inntar nyhetsrekka. En litt mer original stil enn de fleste, men har holdt seg innenfor nettavisekategorien når det kommer til stil.

Jeg vil presisere at dette ikke gjelder undersidene til NRK, som f.eks. nrk.no/p3, eller nrk.no/mp3, som er helt forferdelig og som ser ut som nettsider som er forlatt til å dø ut. Her er det bare rot.

1. Dagbladet.no

En klar førsteplass går til Dagbladet.no!! De har gjort en fantastisk ansiktsløftning og har fått med seg både brukervennlighet, enkelhet, tidløshet og man føler virkelig at de har klart å skape et enkelt og tydelig tema som går igjen igjennom hele siden.

Jeg ser ofte at nettaviser roter med farger, dingser, reklamer osv osv, noe som roter til den «røde tråen» i selve nettsidetemaet. Dette har Dagbladet klart å beholde og skiller seg ut med et eget oppsett samt tydelige skillr og nyheter.

Jeg må minne om at denne testen ikke bygger mye på innholdet på de forskjellige nettavisene med designer har jeg valgt å bedømme etter utseende og stil samt kanskje litt struktur. Det er jeg som noe av det viktigste i en nettavis bortsett fra innholdet.